Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska pouzdani partner

General NATO-a: Reforme HV-a su impresivne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik NATO-ova zapovjedništva za transformaciju, general zbora Stephan Abrial izjavio je u utorak u Zagrebu da je transformacija Hrvatske vojske prije i nakon ulaska u NATO 'impresivna', a doprinos hrvatskih oružanih snaga NATO-ovim misijama u svijetu 'izvanredan'.

'Uspješno sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u misijama Saveza bilo je izvanredno, a teške reforme provedene prije i nakon ulaska u članstvo u NATO-u bile su impresivne', rekao je Abrial na otvaranju međunarodne konferencije Strateških vojnih partnera u dvorani 'Globus' na Zagrebačkom velesajmu.

Više od 200 sudionika, uglavnom načelnika glavnih stožera iz 56 država članica NATO-a, Partnerstva za mir, Sredozemnog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju te inicijative Partners Across the Globe razgovarat će na dvodnevnom skupu o zaključcima posljednjeg summita u Chicagu, izgradnji sigurnosti i stabilnosti, kao i budućem razvoju partnerstva i zajedničkoj inicijativi u edukaciji, obuci i industriji.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

>> Josipović zahvalio Scheeru na potpori Kanade pristupanju NATO-u i EU-u

Podsjetivši da je jačanje partnerstva bio jedan od glavnih zaključaka summita u Chicagu, Abrial je naveo primjere uspješne suradnje s zemljama nečlanicama poput Maroka, Kuvajta i Rusije, a na poseban način s Afganistanom.

'Afganistanci, saveznici i partneri, svi smo dali velike žrtve za mir i sigurnost proteklih godina i, ne manje važno, naučili kako raditi zajedno"', rekao je Abrial, francuski general na čelu zapovjedništva za transformaciju zaduženog za jačanje NATO-ovih kapaciteta.

Istaknuo je da saveznike i partnere ujedinjuju iste sigurnosne prijetnje, od cyber napada do terorizma, zajednička briga za maksimalno iskorištavanje resursa koje ulažu u obranu i golemi rezultati postignuti u mirovnim operacijama.

Na otvaranju konferencije govorio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, istaknuvši da okolnosti u kojima živimo nisu savršene i da je zajednička odgovornost stvoriti uvjete za dobar život građana, regija, kontinenata i cijeloga svijeta.

'Sigurnosne prijetnje nadilaze granice nacionalnih država i prijetnje u udaljenim mjestima utječu i na našu vlastitu sigurnost', rekao je hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga.

'Bit ćemo pouzdan partner našim savenzicima. Sigurnost naših zemalja ključna je za politički, društveni, gospodarski, znanstveni i svaki drugi napredak naših društava', naglasio je Josipović.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene