Obavijesti Video Pretražite Navigacija
National Defense University

General Čačić u Dvorani slavnih u Washingtonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General bojnik Gordan Čačić uvršten je u Dvoranu slavnih međunarodnih polaznika na američkom sveučilištu National Defense University u Washingtonu, a svečanom činu posmrtnog uvrštenja nazočio je državni tajnik Ministarstva obrane (MORH) Pjer Šimunović u sklopu posjeta Washingtonu, priopćio je MORH.

Veteran Domovinskog rata, Gordan Čačić je preminuo 2008. od posljedica teške nesreće na skijaškoj stazi kod Cortine d'Ampezzo u Italiji. Bio je polaznik Škole nacionalne sigurnosti na navedenom američkom Sveučilištu 2000./2001. godine i prvi je Hrvat kome je dodijeljeno ovo časno priznanje, piše MORH.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

>> 'Trebali smo razmjenjivati božićne čestitke'

>> Za Čačićevu smrt nije kriv talijanski skijaš?

Na svečanosti je priznanje primila pokojnikova supruga Vesna Čačić i prigodnim govorom zahvalila, dodaje MORH.

Priznanje se dodjeljuje najuspješnijim polaznicima ove, u svijetu ugledne obrazovne institucije, koji su po završetku školovanja na tom Sveučilištu bili postavljeni na najviše pozicije unutar obrambenog sustava.

Uz državnog tajnika Šimunovića ceremoniji su nazočili veleposlanik RH pri NATO-u Igor Pokaz, zamjenik veleposlanice RH u SAD-u Vice Skračić, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kaćinari, te brojni prijatelji pokojnog generala Čačića iz Hrvatske i SAD-a.

U sklopu posjeta Washingtonu državni tajnik Šimunović u petak je u Državnom tajništvu razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državne tajnice za JI Europu Thomasom Countrymanom o mogućnostima šire regionalne suradnje u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti. Također su razgovarali o doprinosu RH misiji u Afganistanu te napose o hrvatskom zapovjedništvu Škole vojne policije u Kabulu.

Istaknuli su odličnu suradnju s partnerima iz regije koji sudjeluju u tom projektu te o potpori SAD-a pri ulasku RH u EU, piše MORH.

U nastavku posjeta Šimunović se sastao i sa zamjenikom posebnog predstavnika za Afganistan i Pakistan Danielom Feldmanom kojom prigodom se razgovaralo o trenutačnom doprinosu RH u Afganistanu te o provedbi strategije tranzicije prema razvoju vlastitih afganistanskih sposobnosti. Obostrano je iskazana velika važnost razvoja obučnih sposobnosti u Afganistanu, piše MORH.

Sastancima su uz državnoga tajnika Šimunovića nazočili i veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski vojni izaslanik u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen, pomoćnik VIZ-a bojnik Robert Katić te ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Washingtonu Dario Mihelin, dodaje MORH.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene