453267
453267
453267
453267
453267

SRETAN ROĐENDAN GENERALE Ante Gotovina slavi 61. rođendan

  • , 12.10.2016., 11:35
  • Autor:
  • komentara

Umirovljeni general Ante Gotovina, heroj Domovinskog rata, danas slavi svoj 61. rođendan.

 
 
 
 
Ante Gotovina (Foto: Pixell)
Ante Gotovina (Foto: Pixell)

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. u Pašmanu kod Zadra. Otac Milan bio je ribar. Majka Ana poginula je 4. ožujka 1959. štiteći djecu od eksplozije mine kojom se u blizini kuće lomio kamen.

Obitelj se iz Pašmana seli u Pakoštane gdje živi i danas, a brigu o djeci preuzima teta Marija Miočev dok otac Milan odlazi raditi u Zagreb.

Ratni put

Nakon odsluženih pet godina u Legiji, Gotovina je u travnju 1979. dobio francusko državljanstvo. Sredinom 1991. vraća se u Hrvatsku te se priključuje 1. gardijskoj brigadi u kojoj vrši obuku novih gardista. Uskoro s brigadom odlazi na bojište zapadne Slavonije u područje Novske gdje je ranjen.

U 1992., pukovnik Gotovina postavljen je za zapovjednika snaga HVO-a Općinskog stožera Livno sa zadaćom obrane šireg područja Livna. Krajem 1992., brigadir Ante Gotovina od Mate Viduke preuzima zapovjedništvo 6. operativne zone Split koja kasnije postaje Splitsko zborno područje.

Za vrijeme operacije Maslenica u siječnju 1993. imao je osnovni zadatak ovladati Zemunikom, Škabrnjom i osigurati bokove 4. gardijske brigade koja je napredovala prema Kašiću i Paljuvu. Tijekom operacije dobiva zadatak da organizira prihvat i trenutno uvođenje u liniju obrane bojne 3. gardijske brigade koja je u ključnom trenutku operacije helikopterima prebačena iz Lučkog do Zadra. Tijekom operacije upoznaje novinarku Vesnu Karuzu s kojom u ožujku 1994. dobiva kći Anu.

Zapovijeda snagama ZP Split u operaciji ZIMA '94.-95. kojom HVO i HV dolaze u zaleđe Knina. Gotovina se oženio po drugi put 29. srpnja 1995. s pukovnicom Dunjom Zloić, kumovi su bili ministar Gojko Šušak i general Ante Roso. Sin Ante rodio se 1997. godine.

Položen ispit

Za vrijeme operacije OLUJA zapovijedao je sektorom JUG. U svojoj knjizi stožerni general Janko Bobetko napisao je: Mislim da je zapovjedništvo Gotovine i Ademija ovdje položilo ispit. Zajedno s generalom Armije BiH Vahidom Karavelićem zapovijeda iz združenog stožera operacijama Maestral i Južni potez.

Umirovljenje, uhićenje i Haag

U ožujku 1996., predsjednik Franjo Tuđman imenuje ga za glavnog inspektora Inspektorata Hrvatske vojske. Predsjednik Stjepan Mesić 29.9.2000. godine razriješio je dužnosti i umirovio Gotovinu zajedno s još šest visokih časnika HV-a zbog potpisivanja otvorenog pisma kojim se kritizira politika nove vlasti da se istraže zločini u Domovinskom ratu i krivci izruče u Haag dva dana ranije.

Nakon podizanja optužnice za ratne zločine Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije 2001. godine, Gotovina se odbija predati i provodi naredne četiri godine skrivajući se. Uhićen je 7. prosinca 2005. na Kanarskom otoku Tenerife, a tri dana kasnije prebačen je u Haag.

Jedina moguća presuda - oslobađajuća

Nedavno je objavljeno da redatelj Antun Vrdoljak snima film o Anti Gotovini, pod nazivom "General".  Radnja filma trebala bi pokazati detalje njegovog života u bijegu nakon raspisivanja Interpolove tjeralice.

Iako je prvostupanjskom presudom Haškog suda prvotno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine za ratne zločine, nakon uložene žalbe na tu presudu, Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedanjem suca Theodora Merona, poništava prvostupanjsku presudu generalu Anti Gotovini, po svim točkama optužnice. Gotovina je napokon slobodan čovjek.

Doček dostojan najvećih heroja

Još dok je letio zrakoplovom Vlade RH prema Hrvatskoj zajedno s generalom Markačem, oslobođene generale prva je pozdravila kontrola leta s Plesa. U zračnoj luci priređen je svečani doček uz vodene topove, ispod kojih je zrakoplov s generalima prošao prije samog zaustavljanja na pisti.

Kulminacija oduševljenja tek je slijedila, par kilometara dalje, u središtu Zagreba.

Oko 100.000 ljudi dočekalo je 16. studenog 2012.generale Gotovinu i Mladena Markača na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Gotovina je tad održao i govor, koji su mnogi otad citirali.

'"Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na 'i'. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao je tada Gotovina.

General Gotovina primio je 21. listopada 2015. godine i Povelju počasnog građanina Grada Zagreba. "Čast koju ste mi iskazali imenovanjem za počasnog građanina našeg glavnog grada je priznanje jednom vremenu i njegovim ljudima, hrvatskim braniteljima i na čemu vam od srca zahvaljujem", rekao je tad Gotovina

General Gotovina otkako se vratio u domovinu vrijeme provodi povučen od javnosti, a pojavljuje se na javnim događajima rijetko i nenametljivo. (B.V./Agencija VLM)


 


 


 

 


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se