Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GDJE VLADA MOŽE UŠTEDJETI?

Veliki izazov za ministra financija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski stručnjaci smatraju da će Vlada od nekih najava morati odustati, ali i provesti oštre rezove u javnoj upravi.

Pred ministrom financija je izazov, napraviti proračun koji će Vladi otvoriti prostor za najavljene reforme, a istodobno zadovoljiti ciljeve koje je Hrvatskoj zadala Europska komisija, a treba očuvati i socijalni mir. Da neće biti lako slažu se i ekonomski stručnjaci, koji pak smatraju da će Vlada od nekih najava morati odustati, ali i provesti oštre rezove u javnoj upravi.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju"

Nimalo lagan posao pred ministrom je financija. Smanjiti deficit i pronaći prostor za sve što je Vlada zacrtala u reformskim smjernicama. Novi ministar financija, Zdravko Marić kazao je kako će to biti 'vrlo izazovno'.

Iako je većina ministara zatražila dodatna zapošljavanja, pa i veće proračune, Marić im već upućuje odlučno- NE.

'Nema potrebe sigurno za dodatnim zapošljavanjima, državna uprava i zaposlenici i ukupna državna uprava su i više nego dovoljni da se kroz jednu puno bolju, efikasniju, racionalniju organizaciju svi zacrtani ciljevi u konačnici ispune', rekao je ministar financija, Zdravko Marić.

Samo u ovoj godini Europska komisija očekuje da deficit smanjimo za oko 4 milijarde kuna.

Materijalni rashodi su već rezani, bez diranja socijalnih naknada i mirovina, prostora za uštede nema puno, smatra ekonomska stručnjakinja.

'Odmah ići vrlo odlučno u rezanje javne uprave, na način da se napravi sistematizacija radnih mjesta te da se onda odluči koji ljudi će ostati, a koji će morati otići. Treba povećati poreznu bazu dakle povećati vrste poreza koji se prikupljaju prvenstveno se ovdje misli na porez na nekretnine jer je to jedan vrlo moderan porez', kazala je ekonomska stručnjakinja sa ZŠEM-a, Vedrana Pribičević.

Uz sve to treba očuvati i socijalni mir. Sindikati nisu zadovoljni vladinim prvim pokušajem smanjivanja rashoda.

'Kroz umanjivanje prava radnika u Hrvatskoj i to je ono što nije dobro. Svi smo očekivali otvaranje novih radnih mjesta, i na taj način punjenje proračuna kroz plaćanje PDV-a kroz poreze i ostalo, međutim u smjernicama samo čuli samo o smanjenju nezaposlenosti', rekao je Mladen Novosel, predsjednih SSSH.

Vlada najavljuje brojne projekte. Od razvoja znanosti, poduzetništva, investicija u cestovnom i željezničkom prometu, zaštiti okoliša. U najvećoj mjeri tu računaju na Europske fondove.

'Očekujem da će ove godine to biti oko milijardu eura, naravno sa nacionalnim sufinanciranjem', kazao je ministar regionalnog razvoja i EU fondova, Tomislav Tolušić.

Do tada je potrebno pronaći druge načine finaciranja. Od nekih najavljenih poteza država bi u ovom trenutku trebala odustati, smatra ekonomska stručnjakinja. U smjernicama vlade najavljuje se smanjenje PDV-a u turizmu, i na određene domaće poljoprivredne proizvode, kao i eventualna revizija, smanjenje ili ukidanje poreza na dividendu, parafiskalnih nameta i poreza za poduzetnike.

Vlast računa i na brzu privatizaciju državnih tvrtki koje nisu od strateškog interesa i objekata koji nisu u pogonu. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da interes investitora za takvu vrstu ulaganja postoji samo kada su u pitanju najatraktivnije lokacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene