Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gdje su milijuni od društvenih stanova?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S otkrivanjem afere o malverzacijama milijunima eura od otkupa društvenih stanova poklopio se i međunarodni Dan stanara, u povodu kojeg će zaštićeni najmoprimci, čije je stambeno pitanje trebalo biti riješeno upravo tim novcem, održati mirni prosvjed pred Ministarstvom graditeljstva.

Naime, novac koji je država početkom 90-ih godina dobila od prodaje stotina tisuća društvenih stanova umjesto za rješavanje problema zaštićenih najmoprimaca dan je na korištenje uskom krugu ljudi, među kojima i generalu Vladimiru Zagorcu za navodnu kupnju oružja za obranu Hrvatske.

Pročitajte i ovo Klizište u Novoj Gradiški - 1 Noćna mora u Novoj Gradiški Osam godina žive u sjeni velike prijetnje: "Točno se čuje, osjeti kako pucketa zid" Ugradnja dizala u stambene zgrade - 4 PODJELE MEĐU STANARIMA Stanari zgrade na zagrebačkom Jarunu grade dizalo, ali moći će ga koristiti samo neki: "O meni ovisi hoću li dati nekome ključ ili neću"

Radi se, prema procjeni, o oko 5000 mahom starijih obitelji, nekadašnjih nositelja stanarskih prava, kojima su odlukom bivše države dodijeljeni privatni stanovi. Uspostavom nezavisnosti, tim građanima stanarsko pravo nije pretvoreno u vlasništvo niti su stanovi u potpunosti vraćeni vlasnicima, nego su stanari pretvoreni u tzv. zaštićene najmoprimce.

Nakon početka otkupa društvenih stanova odlučeno je da će najveći dio upravo tog novca biti potrošen na rješavanje tog problema: ili će im se kupiti novi stanovi, ili će se po tržišnim cijenama obešteti vlasnici, a stanari će postojeće stanove otkupiti po povoljnim uvjetima.

Međutim, rješenje do danas nije pronađeno, a, kako stvari stoje, ne zna se ni gdje je novac. Udruge stanara nekoliko su puta tražile objašnjenje od resornog ministarstva, a zadnji su odgovor dobili za vrijeme Račanove vlade. 

Tadašnja pomoćnica Alenka Košiša Čičin-Šajn - rekao je Ante Bartulica iz Udruge saveza stanara Hrvatske - odgovorila im je da je prvotno bilo planirano da se 90 posto tih sredstava koristi za rješavanje pitanja stanara u vraćenim stanovima. No, s vremenom je plan promijenjen te je odlučeno da se veći dio sredstava koristi za stambeno zbrinjavanje branitelja i socijalnih slučajeva.

 No, događa li se to doista, gdje je novac te što se događa sa 4,5 milijuna eura, koliko bi svaki mjesec trebalo biti uplaćeno za stanove koji su otkupljeni na kredit, pomoćnica ministra nije znala. Kako stoji u njezinu odgovoru, resorno “ministarstvo ne raspolaže podacima o visini sredstava koja pristižu na račune niti načinu utroška istih”.

"Mi više ne možemo čekati da se sve to odvrti. Agonija nam traje već 15 godina i nama je nužno rješenje", ističe Cvjeta Kovač iz SUSH. Od ministrice Marine Matulović-Dropulić tražit će hitno donošenje novog zakona i pronalaženje rješenja.

Vlade jedna za drugom odgađaju rješavanje tog pitanja jer, navodno, za to nema novca, pa su vlasnici i stanari ostavljeni da se međusobno konfrontiraju. Ministrica Dropulić u svojem je prvom nastupnom intervjuu najavila donošenje novog Zakona o najmu stanova, no i danas, pred kraja mandata, u Ministarstvu se dobiva isti odgovor: još uvijek se radi na izradi zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene