Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čučić ponovno slobodan, djevojčicama ni traga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnje sudske rasprave, Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Sisku odbacilo je zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Sisku za određivanjem pritvora Ljubomiru Čučiću.

Čučića Općinsko državno odvjetništvo tereti za kažnjivo djelo oduzimanje djeteta ili malodobne osobe, jer bivšoj supruzi, majci njihovih dviju malodobnih djevojčica, Magali Boers, nakon ljetovanja, 2. kolovoza, nije vratio djecu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čučiću potvrđeno godinu dana zatvora Slika nije dostupna Kraj drame: Pronađene Sara i Lara Čučić

Predsjednica sudskog vijeća i predsjednica sisačkog Općinskog suda sutkinja Vera Bubaš, izjavila je novinarima kako je zahtjev za određivanjem pritvora Čučiću neosnovan, jer je on do sada uvijek bio dostupan hrvatskom pravosuđu i javljao se na svaki sudski poziv, te sud smatra da nema osnove sumnja da bi bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Policija upozorava sve one koji skrivaju djevojčice da čine teško kazneno djelo te da će protiv njih, ukoliko se utvrdi da su počinili to kazneno djelo, sisačka policija podnijeti kaznenu prijavu. Zahtjev za određivanjem pritvora Čučiću odbačen je i uz obrazloženje kako ne postoje zakonski uvjeti za njegovo pritvaranje, jer je za djelo za koje ga se sumnjiči predviđena maksimalna zatvorska kazna do tri godine, dok se pritvor određuje za djela za koja je predviđeno više od tri godine zatvora.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku može se žaliti na
prvostupanjsko rješenje u roku od dva dana. 


HHO i ženske udruge zabrinuti za djevojčice

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) izrazio je danas duboku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze dvije malodobne djevojčice, Sara i Lara Čučić.

HHO u priopćenju ističe kako se kćerima Ljubomira Čučića ograničavaju neka od osnovnih ljudskih prava, što je nedopustivo u civiliziranom društvu. Onemogućena im je sloboda kretanja, pravo i obaveza školovanja, kao i nesmetan kontakt s roditeljima.

Nema tog razloga koji bi bio dovoljno valjan da se maloj djeci na taj način krše ljudska prava, pa stoga HHO poziva na razum i poštivanje prava djece.

HHO također upozorava da Hrvatska treba u cijelosti i bez pogovora poštivati svoje međunarodne obveze koje proizlaze iz potpisanih i ratificiranih međunarodnih konvencija i bilateralnih ugovora.

U ovom slučaju radi se o Haškoj konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece, te bilateralnom sporazumu između Republike Francuske i SFRJ koji je Republika Hrvatska preuzela 1991.

HHO stoga poziva nadležne hrvatske institucije da učine sve kako bi se razriješila nedopustiva situacija i djevojčicama omogućio normalan nastavak njihovih života.

Skupina udruga za zaštitu ženskih prava osuđuje neučinkovit državni sustav koji "nije sposoban zaštititi Magali Boers i njezine malodobne kćeri od nasilja i samovolje Ljubomira Čučića".

Taj slučaj ponovno na najbrutalniji način pokazuje neefikasnost sustava u konkretnim prilikama, ističu Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Zagreb, Autonomna ženska kuća Zagreb, B.a.B.e., Centar za građanske inicijative Poreč, Neo-AFŽ Zagreb, Regionalna adresa za nenasilno djelovanje, Sesvete, Udruga žena Vukovar, Ženska grupa Karlovac "Korak", Ženska soba Zagreb i Ženska mreža Hrvatske.

Sudstvo svoju neefikasnost opravdava nacionalnim propisima unatoč međunarodnim konvencijama i sporazumima koji obvezuju Hrvatsku na postupanje u najboljem interesu djevojčica i njihove majke, a koji prema članku 140. Ustava imaju nadzakonsku pravnu snagu.

Konvencija o pravima djeteta u članku 3. propisuje da su države dužne postupati u najboljem interesu djeteta, što je standard koji treba primjenjivati neposredno, no niti jedan od uključenih sudova nije uzeo u obzir taj pravni standard niti postupio u najboljem interesu malodobnih djevojčica.

Zgrožene takvim sudskim odlukama i neučinkovitošću državnih institucija, ženske udruge traže od najviših institucija vlasti da odmah i bez odlaganja učine sve da se djevojčice Sara i Lara pronađu i vrate majci.

Smatramo da taj slučaj zaslužuje osnivanje hitnog operativnog tima stručnjaka/inja koji/e će dogovoriti hodogram postupanja, pri čemu osobito treba imati na umu očito uznemireno stanje oca djece, kaže se u priopćenju ženskih udruga.

Apel Megali Boers za povratkom djevojčica

Magali Boers uputila je danas apel za povratkom djevojčica.

"Apeliram na osobu/e kod koje se nalaze moje malodobne kćeri, Sara Emanuele Čučić, stara sedam godina, i Lara Helene Čučić, stara pet godina, da ih odmah odvede u najbliži Centar za socijalnu skrb, najbližu policijsku stanicu ili ambulantu, kako bi djevojčice što prije mogle biti sa mnom, svojom majkom", stoji u apelu.

Molim Vas da nakon svega što su proživjele i straha kojeg sigurno osjećaju shvatite da njihova emocionalna potreba za majkom i sigurnošću dolazi ispred svega, kaže Magali Boers.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene