Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjakinja za komunikaciju

O Todoriću: "Čovjek s tjeralice, bjegunac, osumnjičenik kojeg očekuju ispitivanja, rijetko će se ponašati ovako"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumnistica portala DNEVNIK.hr, komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček, komentirala je nastup Ivice Todorića nakon što je u utorak pušten s londonskog suda na slobodu.

Dugo očekivano pojavljivanje Ivice Todorića, dugo očekivana izjava za javnost, u najmanju je ruku iznenađujuća. Gledajući neke od javnih osoba kako odlaze ili dolaze sa sudova, navikli smo na nevoljkost u davanju izjava, neverbalne znakove koji pokazuju ili nervozu i agresivnost ili zabrinutost, a u nekim slučajevima čak i potpunu indiferentnost. Međutim, Ivica Todorić nije pokazao ništa od toga. Upravo suprotno. Njegova je neverbalna komunikacija više izgledala povratku s ugodno provedenog godišnjeg odmora nego suda. Čovjek s tjeralice, bjegunac, osumnjičenik kojeg očekuju ispitivanja, rijetko će se ponašati ovako. Upravo zbog toga nameće se pitanje: ima li Ivica Todorić neki adut u rukavu zbog kojeg šalje znakove opuštenosti, optimizma, sigurnosti, neopterećenosti.

Verbalni dio njegove komunikacije prati onaj neverbalni. Govori o „maloj pobjedi“ koju je ostvario, a uz to najavljuje i svoje buduće izjave. S osmijehom na licu odgovara na pitanja novinara, ne govori mnogo, ali potiče na razmišljanje. Što je to čime će nas Ivica Todorić iznenaditi? Čak bi se moglo zaključiti da uživa u medijskoj pozornosti. Posve neuobičajeno ponašanje nekog tko se suočava s teškim optužbama, nekog kome prijeti moguća zatvorska kazna, nekog tko je izložen i javnoj osudi i sramoćenju. Da se ugasi ton, ni po čemu ne bismo mogli zaključiti da je to ono s čime se suočava Ivica Todorić. Pa čak i kad se ton uključi, situacija nije puno drugačija. Ivica Todorić je čovjek bez ijedne brige. Samo umjesto slika s ljetovanja koje ljudi obično pokazuju kada se opušteno vraćaju u domovinu, Ivica Todorić, čini se, spreman je pokazati, prokazati, iskazati nešto drugo.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić "Drsko, jadno i nisko" Ivica Todorić se obrušio na HDZ: "Pokušali su plagirati program moje stranke" Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene