449845
449845
449845
449845
449845

Što su Plenković, Milanović i Petrov u govorima otkrili o sebi

  • , 12.09.2016., 10:02
  • Autor:
  • komentara

Analizirali smo neverbalnu komunikaciju obraćanja čelnika stranaka.

 
 
 
 
Obraćanje Zorana Milanovića (Video: Izborni specijal Nove TV)
Obraćanje Zorana Milanovića (Video: Izborni specijal Nove TV)

Zoran Milanović, Božo Petrov i Andrej Plenković obratili su se javnosti govorima nakon objave nepotpunih neslužbenih rezultata iz DIP-a. Njihove nastupe, kao i neverbalnu komunikaciju, analizirala je komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr, Gabrijela Kišiček.

Oči cijele Hrvatske bile su usmjerene u tri politička lidera koja su se u noći s nedjelje na ponedjeljak obraćala javnosti nakon objave nepotpunih neslužbenih rezultata DIP-a. Nije se moglo ne primijetiti koliko su se govori Zorana Milanovića, Bože Petrova i Andreja Plenkovića razlikovali.

Komunikacijska stručnjakinja i kolumnistica portala Dnevnik.hr, Gabrijela Kišiček, prokomentirala je njihove nastupe.

Milanović spreman na suradnju i pregovore

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr (Foto: Dnevnik.hr)

Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr

'Očito je da je Zoran Milanović nastojao prikriti nezadovoljstvo. Što se tiče verbalnog dijela, nezadovoljstvo rezultatom pokazuje ponavljanjem riječi, iako je to nezadovoljstvo očito i po neverbalnim znakovima.

Bilo je to kratko i dostojanstveno obraćanje. Realno, s malom dozom optimizma. Jedino što se moglo primijetiti kod njega je nastojanje da relativizira taj lošiji izborni rezultat.

Naglašavao je kako su građani Hrvatske slabijim odazivom na izbore poslali poruku svim političarima. Glavna poruka govora je da je najvažnija Hrvatska, a ne osobne karijere i taštine.

Iz toga se može iščitati spremnost na suradnju, dogovore i pregovore', rekla je Kišiček o predsjedniku SDP-a koji se prvi od ove trojice obratio biračima.

Petrov održao govornički mix

Lider Mosta, Božo Petrov, pred javnost je istupio s pripremljenim govorom.

'Retorički je najzanimljiviji bio govor Bože Petrova. Održao je govornički mix. Ispremiješao je nekoliko govorničkih vrsta. Nije bio u potpunosti primjeren situaciji.

On ga je iskoristio da bi se zahvalio biračima, a pretvorio se u motivacijski govor mladima s dominantnim djelovanjem na emocije. Bila je to poruka mladima da se ostanu boriti, da ne odustanu kad ih zovu diletantima.

Taj se govor pretvorio u politički govor političkim konkurentima, u kojem jasno iznosi svoje zahtjeve i daje rok od 5 dana. A onda završava porukom medijima da ih ostave na miru.

On je svoje 'dvije minute' medijske pažnje htio iskoristiti do maksimuma pa je nastao mix', analiza je govora Bože Petrova.

Plenković je imao pravi pobjednički govor

Ipak, pravi pobjednički govor, kako tvrdi naša komunikacijska stručnjakinja, imao je šef HDZ-a.

'Andrej Plenković održao je pravi pobjednički govor. Iz sadržaja govora ne vidi se ni najmanja sumnja da će HDZ formirati iduću Vladu. Ponovio je osnovne smjernice svog programa, osnovne ciljeve svoje stranke i buduće Vlade.

Bio je to lijep govor. Pomalo neobično u hrvatskom političkom diskursu je da se čestita svojim političkim oponentima. To samo potvrđuje ono što Plenković ponavlja kroz svoju kampanju, a to je nova kultura komunikacije', zaključila je Kišiček.

Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se