450457
450457
450457
450457
450457

RADIN O UVJETU DA HASANBEGOVIĆ NE BUDE MINISTAR KULTURE 'To je problem gospodina Plenkovića, on sastavlja Vladu'

  • , 16.09.2016., 19:46
  • Autor:
  • komentara

Dugovječni izabrani saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin u Dnevniku Nove TV pričao je o sastanku kojeg su predstavnici manjina u petak održali s HDZ-om.

 
 
 
 
Furio Radin gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Furio Radin gost Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Hoće li manjine dati potporu HDZ-u, odnosno Andreju Plenkoviću kao mandataru?

Ovisi o tome da li će mandatar prihvatiti naše zahtjeve. Mi imamo zajedničke zahtjeve, ima nekih 18 točaka i svaka manjina ima pojedinačne zahtjeve. Nije ništa to spektakularno, to su naša prava koja su se izgubila ili koja se tek trebaju ostvariti.

Koja su najvažnija prava, nešto opće zajedničko?

Napravio bih nepravdu prema jednoj kada bi rekao da je to dvojezičnost ili da je to dodatno pravo glasa ili da su udžbenici i škole. No svega toga ima unutra.

Je li jedan od uvjeta da Zlatko Hasanbegović ne bude ponovno ministar kulture?

Ne vjerujem da je to uvjet za sve, za mene je. Ali to je problem gospodina Plenkovića, on sastavlja vladu, to je dakle njegov zadatak. Moj zadatak je da dignem ili ne dignem ruku. To je ono što ja sebi uzimam kao pravo. To nisu nikakve ucjene.

Jeste li dobili nekakvo uvjeravanje iz HDZ-a da on neće biti ministar?

Nismo uopće raspravljali o tome. Mi smo zapravo, nas 15, sat i pol razgovarali o tome da smo spremni razgovarati i da ćemo se naći idući tjedan. To je trajalo sat i pol jer svatko od nas je imao potrebu reći tu istu stvar na jedan različit, sve ljepši i ljepši način.

Jesu li manjine spremne sudjelovati u vladi?

O tome nismo razgovarali. Ako pitate mene osobno, ne.

Jeste li spremni možda preuzeti mjesto potpredsjednika Sabora, kao što se nagađa?

Tko to nagađa? Ja sam zastupnik s najdužim stažem, ja sam spreman biti predsjednik Odbora, što sam već toliko godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se