Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ispunila sve uvjete

Milanović: Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon zatvaranja tri najteža poglavlja u predpristupnom procesu, Hrvatska je dobila pozitivno izvješće o monitoringu.

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Füle danas je na posebnoj sjednici hrvatske Vlade predstavio završno izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost. U izvješću se potvrdilo da je RH ispunila svih 10 zadaća identificiranih u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je objavljeno u listopadu prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispunili sve uvjete Fuele ne očekuje nikakve prepreke u ratifikaciji pristupnog ugovora Slika nije dostupna Zeleno svjetlo iz EU Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu: Ovdje pročitajte zašto!

>> Ovdje pročitajte cijelo završno izvješće o monitoringu!

'Zadovoljstvo mi je u ovom posebnom danu obratiti se vama s konačnim izvješćem o monitoringu Hrvatske. Ovo je i prekretnica u priči o Hrvatskoj pa ću vam reći i zaključke izvješća. Čast mi je što sam s vama surađivao na tome da Hrvatsku dovedemo u EU, odlučnost i godine rada na tehničkoj razini su također dovele do toga, upravo sam zbog toga i danas ovdje. Hrvatsku smo pratili po posebnom režimu, poglavlja 8, 23 i 24 bila su ključna, a osim toga tu je i deset zadaća koje smo imali i koje je trebalo ispuniti. Iznimno mi je drago da su svi dovršeni, ispunjeni ili da će uskoro biti', rekao je Füle.

Povjerenik za proširenje je dodao i kako su ispunjeni svi uvjeti na polju tržišnog natjecanja te kako će se zajedno raditi na tome da se za 3. maj postigne isto što se postiglo za Brodosplit. Pohvalio je i mjere koje je poduzelo Ministarstvo pravosuđa po pitanju smanjenja broja sudskih predmeta te napore u uspostavljanju Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. 'Hrvatska općenito ispunjava uvjete za pristupanje po svim poglavljima. Hrvatska je pokazala sposobnost da ispuni se obveze na vrijeme prije pristupanja', rekao je Füle.

'Iznimno se radujem Hrvatskom sudjelovanju u radu u drugoj polovici ove godine i smatram da je dobar primjer ostalim državama kandidatkinjama. Čestitam vam na odlično odrađenom poslu, vjerodostajnosti i stalnim naporima i nastojanjima kako bi 1. srpnja Hrvatska postala punopravnom članicom EU što ne znači samo proširenje Unije već i jačanje same organizacije. Odradili ste sjajan posao,vjerujem da će se ostale zemlje Zapadnog Balkana ugledati na vas. Čestitam!', zaključio je izvješće Štefan Füle i dodao kako će Hrvatskoj u prvih 6 mjeseci nakon pristupanja biti dostupno 650 milijuna eura koje treba kvalitetno iskoristiti.

>> Izvještaj za Hrvatsku bit će pozitivan

'EU je 'work in progress' - ovo nije kraj, raditi trebamo i dalje. Imali smo najteže pregovore, ali sa svrhom', rekao je premiejr Milanović i dodao kako je cilj biti među uređenijim državama te zahvalio Füleu koji je cijelo vrijeme vršio 'legitiman pritisak za naše dobro'. 'Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje novca', napomenuo je premijer Milanović

A premijer je zahvalio i svima  koji su sve ove godine radili na putu za EU, uključujući i sve svoje prethodnike, a posebno službenike koji su podnijeli najveći dio posla. 'Hvala od srca. Politike bez srca nema. Zahvaljujem svima koji su zadnjih 20 godina, posebno zadnjih 10 godina, radili na ovome. Svim vladama, predsjednicima, i svim službenicima koji su podnijeli najveći dio posla', zahvalio je svima premijer Milanović. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko čestitao je na pozitivnom završnom izvješću o monitoringu, ustvrdivši kako je to zasluga svih vlada, uključujući i aktualnu Milanovićevu i bivše HDZ-ove na čelu kojih su bili Jadranka Kosor i Ivo Sanader. (D.M./I.F.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene