Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demantirao FAZ

Fuele: Produljenje monitoringa ne dolazi u obzir, nema razloga za sumnju u RH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje tvrdi da produljenje monitoringa na razdoblje nakon hrvatskog ulaska u EU ne dolazi u obzir. Kaže i da nema nikakvog razloga sumnjati da Hrvatska ne bi ispunila neku od obveza.

Odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o proširenju Europske unije, povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele je decidirano izjavio kako bilo kakav monitoring Hrvatske nakon stupanja u članstvo ne dolazi u obzir.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zeleno svjetlo iz EU Hrvatska je dobila pozitivnu ocjenu: Ovdje pročitajte zašto! Slika nije dostupna Hrvatska ispunila sve uvjete Milanović: Čeka nas velik novac, ali Europa je alergična na rasipanje

>> FAZ: RH ne ispunjava uvjete za članstvo; Fuele: Napredujete, ali morate ispuniti zadaće

'Nemam razloga ni sekunde sumnjati da Hrvatska neće ispuniti ono na što se obvezala. Nema apsolutno nikakvog smisla špekulirati što bi bilo kad bi bilo', rekao je Fuele, opovrgavajući tako pisanje Frankfurter Allgemeine Zeitunga o mogućem produljenju monitoringa pa čak i odgodi stupanja Hrvatske u članstvo zbog navodnog neispunjavanja obveza.

Dodao je i da se slučajevi Rumunjske i Bugarske ne mogu uspoređivati s Hrvatskom te da Komisija ima instrumente kojima može potaknuti ispunjenje obveza, makar nije objasnio koji su to instrumenti. 'Naš kredibilitet će porasti ako se pobrinemo da Hrvatska postane 28. članica, a ne članica kojoj je potreban monitoring'. zaključio je Fuele.

Na predstavljanju samog izvješća, Hrvatsku je spomenuo tek u  nekoliko rečenica, ponavljajući ranije ocjene o dobrom napretku i potrebi ispunjenja deset preostalih zadataka iz nekoliko pregovračkih poglavlja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene