Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se novi predsjednik

Friščić pozvao HSS na jedinstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sadašnji predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić danas je pred 948 izaslanika izborne Glavne skupštine HSS-a, koji će birati novog predsjednika i vodstvo HSS-a, pozvao sve da budu cjelina na putu oporavka i jačanja HSS-a.

'Demokratski proveden kandidacijski postupak i brojnost kandidatura potvrđuju i interes i spremnost da se stranka i na državnom nivou ponovno pozicionira kao važan čimbenik na političkoj pozornici Hrvatske, i to posebno kroz uspostavu partnerskih odnosa sa strankama koje se zalažu za iste vrijednosti kao i HSS', istaknuo je Friščić izaslanicima koji će izabrati novog predsjednika HSS-a između dvojice kandidata - Damira Bajsa i Branka Hrga.

Osvrćući se na protekle parlamentarne izbore, Friščić je rekao kako je malo njihovih dobrih poteza doživjelo priznanje te da su mnogi nužni potezi dočekivani općim nezadovoljstvom. Istaknuo je kako je u biračkom tijelu prevladala želja za promjenama te da su u takvom ozračju i pored dobivenih preko 70.000 glasova ostvarili svega jedan saborski mandat.

Stranačka tijela u ocjeni minulih izbora zaključila da je takav rezultat za stranku neuspjeh, napomenuo je dodavši kako je kao čelni čovjek preuzeo najveću odgovornost te se nije htio kandidirati.

Ocijenio ikako su se dužnosnici HSS-a ponašali odgovorno u mandatu prošle vlade te podsjetio kako je turizam i u godinama najveće krize bilježila rekordne rezultate.

Friščić drži kako su kroz doprinos u ravnomjernom regionalnom razvoju praćeni programi izgradnje i uređenja vrtića, škola, lokalnih prometnica te da su izgrađene tisuće kilometara vodoopskrbnoga sustava i odvodnje. 'U poljoprivredi i proizvodnji hrane oživotvorena je reforma kojom su obiteljska gospodarstva postala temeljni čimbenik proizvodnje, preko 500.000 hektara državnoga zemljišta stavljeno je u funkciju obiteljskih gospodarstva kroz programe prodaje ili dugogodišnjih zakupa', napomenuo je dodavši, kako su bili dio vlade koja je zbog gospodarskih teškoća kroz tri rebalansa smanjivala proračunsku potrošnju no da sredstva za proizvodnju hrane nisu smanjivana.

U četvorogodišnjem razdoblju za potpore i poticaje, kako je istaknuo, osigurano je preko 14 milijardi kuna te ocijenio kako su se razjedinjeni proizvođači teško nosili s lobijem otkupljivača, a posebno s lobijem uvoznika.

Friščić je podsjetio i kako su članovi HSS-a u proljeće 2009. na lokalnim i regionalnim izborima u 14 županija i 272 općine i gradova preuzeli odgovorne dužnosti župana, dožupana, gradonačelnika, načelnika, predsjednika vijeća i brojnih drugih tijela te su, ocijenio je, tako dali doprinos razvoju tih sredina, stvarajući uvjete za ravnomjerni razvoj Hrvatske. Ustvrdio je i kako su poticajem HSS-a ustrojeni resori turizma i regionalnog razvoja.

'U vrijeme dok smo bili dio koalicijske vlasti Hrvatska je postala članica NATO-a,' rekao je dodavši kako je pred vladom bio i završetak pregovora o ulaska u EU.

Istaknuo je kako je u HSS između dviju izbornih skupština učlanjeno novih 20.000 ljuda te da stranka danas ima preko 51.000 članova. U protekle četiri godine ustrojene su, osim Dubrovačko-neretvanske, ustrojene sve županijske organizacije te obnovljene mnoge gradske i općinske organizacije, dodao je.

Središnjica stranke niti jednoj organizaciji nije određivala tko će je voditi, rekao je Friščić dodavši kako je zagovornik slobode kandidiranja pa su i za današnju izbornu skupštinu županijske organizacije i svaki član glavnoga odbora mogli predlagati te da su svi pristigli prijedlozi i prihvaćeni. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Većina zemalja želi Hrvatsku u članstvu' Friščić: Prijevremeni izbori štetili bi završetku pregovora Slika nije dostupna Rekonstrukcija Vlade Friščić protiv izvanredne sjednice: 'Neka blagdani prođu bez svađa'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene