444752
444752
444752
444752
444752

MEDIJI PODIJELJENI Djeluje li pažnja poticajno na teroriste?

U Francuskoj, gdje su političari i intelektualci poveli raspravu treba li objavljivati imena i fotografije počinitelja napada i tako ih glorificirati, neki su mediji u srijedu odlučili da to neće činiti.

 
 
 
 
Kiosk, ilustracija (Foto: AFP)
Kiosk, ilustracija (Foto: AFP)

List Le Monde neće više objavljivati fotografije počinitelja pokolja "kako bi spriječio eventualne posljedice njihova veličanja poslije smrti", najavio je direktor Jerome Fenoglio u uvodniku.

Isto je odlučila i mreža za cjelodnevno informiranje BFMTV čiji je urednik vijesti Herve Beroud rekao za AFP da "fotografija može na istu razinu staviti žrtvu i terorista".

I radio Europe 1 je odlučio da više neće navoditi imena napadača, a katolički list La Croix više neće objavljivati njihove fotografije i prezimena. Radio RFI i televizijska mreža France 24 odlučili su da fotografije ubuduće neće objavljivati a s "korištenjem imena će biti iznimno oprezni".

"Mnogi počinitelji su psihički nestabilni i medijska slava na njih djeluje poticajno. Zato treba ograničiti njihovu prisutnost u medijima", ocijenio je psihoanalitičar Fethi Benslama koji podupire skrivanje identiteta.

"Rat protiv terorizma se vodi na medijskom i na psihološkom planu. Jedan od najvećih motiva za počinitelje napada je biti poznat i priznat u javnosti. Prije smrti oni ostavljaju tragove i maštaju o svjetskoj slavi", rekao je za AFP.

To je mišljenje prihvatila i francuska javnost: peticija kojom se traži "medijska anonimnost za teroriste" prikupila je do srijede više od 75.000 potpisa, tjedan dana pošto je pokrenuta.

CSA, tijelo za nadzor medija, ubrzano pak radi na kodeksu lijepog ponašanja "u audiovizualnom izvještavanju o terorističkim napadima".

U toj raspravi "treba također voditi računa da se ne ide na uštrb informiranja", upozorio je Beroud. Tako će BFMTV i dalje objavljivati imena napadača.

Dnevnik Liberation misli da "objavljivanje fotografija terorista nije isto što i njihovo veličanje. Dabiq (časopis skupine Islamske države) glorificira".

Agencija France - Presse drži pak da njezino načelo "i dalje mora biti informativna vrijednost teksta ili fotografije: u ovom slučaju, ime i fotografija počinitelja napada jesu informacija koju ne želimo uskratiti 5000 naših korisnika u svijetu, koji onda mogu odlučiti hoće li se njima koristiti", rekla je direktorica za informiranje Michele Leridon. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se