Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska za ubrzanje procesa približavanja RH EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je odlučna da tijekom svog predsjedanja ubrza proces približavanja Hrvatske Europskoj uniji, izjavio je u četvrtak u Hrvatskom saboru Jean-Pierre Jouyet, francuski ministar za europske poslove nakon razgovora s predsjednicom Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju s EU Vesnom Pusić.

"Jedinstveno je stajalište da predsjedanje Francuske Europskom unijom bude odlučujuća faza u procesu pristupa Hrvatske Uniji", kazao je Jouyet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Dodik najavljuje otvaranje ureda RS u Zagrebu Slika nije dostupna Solana: Približavanje Hrvatske EU najviše će pomoći Hrvatima u BiH

"Hrvatska je europska zemlja po svojoj kulturi i povijesti, ali mora to postati na upravnom i političkom planu", dodao je.

Prema njegovim riječima, još bi se pod predsjedanjem Slovenije trebala otvoriti neka poglavlja, a kako je rekao, "Francuska namjerava otvoriti sva preostala poglavlja".

On smatra da Hrvatska za završavanje pregovora ima dva važna aduta - politički konsenzus o pristupanju Hrvatske Uniji i rješavanje bilateralnih problema zahvaljujući, između ostalog, "hrabrosti predsjednice Nacionalnog odbora".

Pusić je izrazila zadovoljstvo što će jedna od glavnih zadaća francuskog predsjedanja Unijom biti ubrzanje procesa približavanja RH Uniji.

Istaknula je da se Francuska zauzima za individualni pristup svake pojedine zemlje Uniji i također smatra da sa strane Europske komisije ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija.

Dvije strane su se na kraju složile da bi svakako trebalo "pojačati suradnju između francuske Nacionalne skupštine i Hrvatskog sabora", s obzirom da parlamenti imaju jednu od odlučujućih uloga u zadaćama koje si je postavila Hrvatska.

Pusić je kao datum završetka pregovora Hrvatske o pristupu EU navela 2009. godinu 

Mesić primio Jouyeta 

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je francuskog ministra za europske poslove Jean-Pierre Jouyeta koji je tom prigodom istaknuo kako će Francuska, tijekom svog predsjedanja EU-om u drugom dijelom godine, učiniti sve kako bi Hrvatska do kraja 2008. otvorila sva preostala poglavlja u pregovorima s EU.

Jouyet je također naglasio kako će Francuska pružiti svu potrebnu pomoć Hrvatskoj tijekom svog predsjedanja EU-om i dodao kako francuski predsjednik Nicolas Sarkozy visoko cijeni susret s predsjednikom Mesićem u prosincu prošle godine te je zahvalio na njegovoj podršci Mediteranskoj uniji, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Jouyet je također čestitao Hrvatskoj na velikom diplomatskom uspjehu - dobivanju pozivnice za članstvo u NATO-u.

Predsjednik Mesić je svom gostu potanko izložio analizu stanja u regiji naglašavajući kako sve zemlje jugoistoka Europe imaju istu europsku perspektivu koja će regiji jamčiti stabilnost i mir, s čim se složio Jouyet dodajući kako je upravo Hrvatska sjajan primjer za druge države u regiji kako se provode reforme, ponajprije zbog svojih vlastitih građana, i kako se isplati usvajati standarde na putu u Europsku uniju, navodi se u priopćenju.

Govoreći o bilateralnim odnosima Hrvatske i Francuske, Jouyet je izrazio zahvalnost predsjedniku Mesiću što je uložio veliki trud i podršku širenju frankofonije, zaključuje se u priopćenju.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene