Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brz odgovor

NAUČILI LEKCIJU Spremni su u roku od 20 minuta odgovoriti na oružane napade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U krizama naši građani očekuju nepogrešivu suradnju u svakom trenutku, rekao je ministar Bernard Cazeneuve.

Francuska će jamčiti brz odgovor, u roku od najviše 20 minuta, policije i antiterorističkih vojnih postrojbi na bilo kakve moguće nove terorističke napade, poučena lekcijama nakon napada terorističke Islamske države u studenome u Parizu, objavio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova.

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Uz to što će biti angažirane dodatne sigurnosne snage, specijalne postrojbe dobit će nova uputstva kojima će se prevladati tradicionalne dvojbe u preuzimanju odgovornosti između policije i vojnih snaga koje mogu usporiti pravovremen oružani odgovor, kazao je ministar Bernard Cazeneuve.

Mjere će osigurati odgovor u roku od 20 minuta na napade na stanovništvo bilo gdje u Francuskoj, kazao je ministar.

"U krizama naši građani očekuju nepogrešivu suradnju u svakom trenutku", kazao je Cazeneuve na tiskovnoj konferenciji. "Nema vremena za natjecanje između snaga, nego prije za jedinstvo, objedinjavanje resursa i suradnju u zajedničkom interesu", dodao je.

Nakon terorističkog napada 13. studenoga na koncertnu dvoranu Bataclan, u kojem je poginulo 90 osoba, postavilo se pitanje zbog čega je policijski napad uslijedio punih dva sata i četrdeset minuta od trenutka kada su teroristi počeli pucati po ljudima.

Dodatnih 40 ljudi ubijeno je u koordiniranoj pucnjavi u okolnim barovima i restoranima.

Nadležni odbor francuskog parlamenta doznao je prošlog mjeseca da su vojne postrojbe bile blizu poprištu događaja u trenutku dok se odvijao napad no nisu intervenirale.

Incidenti koji se zbivaju na području Pariza u pravilu potpadaju pod ingerenciju specijalne policijske postrojbe BRI, koja je na mjesto događaja došla za 40 minuta.

Visoki dužnosnik policijskog sindikata Jean-Luc Taltavull parlamentarnom odboru je rekao da je bolje naoružana vojna postrojba izvan Bataclana odbila pridružiti se policiji u pripremi upada u zgradu jer nisu imali zapovijedi da to naprave.

Ipak ministar unutarnjih poslova na ranijem je parlamentarnom saslušanju odbio primjedbe da je odgovor na napad bio prespor.

"U uvjetima kada se rabe samoubilački pojasevi s eksplozivom i na mjestu događaja je možda postavljen eksploziv, a kada ne znamo ni koliko je terorista uključeno niti gdje se nalaze, ne možete intervenirati prije nego li imate mjesto pod kontrolom", kazao je Cazeneuve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene