457066
457066
457066
457066
457066

Nuklearna podmornica pristala u Loru: "To je znak velikog povjerenja između naše dvije države"

Podmornica "Rubis" na nuklearni pogon sa 75 članova posade Ratne mornarice Francuske Republike uplovila je u ponedjeljak u splitsku vojnu luku Lora i ondje će u sklopu posjeta Hrvatskoj raznoj mornarici (HRM) boraviti do nedjelje, 20. studenoga.

 
 
 
 
Francuska podmornica (Foto: Arhiva/AFP)
Francuska podmornica (Foto: Arhiva/AFP)

To je prvo uplovljavanje neke francuske podmornice u hrvatski dio Jadrana.

"Ovo uplovljavanje treba pozdraviti jer se radi o prvoj takvoj suradnji između Francuske i Hrvatske, a to je prilika za Francusku mornaricu da vidi kapacitete Splita za primanje takvih mornarica u budućnosti. To je znak velikog povjerenja između naše dvije države," rekla je novoimenovana francuska veleposlanica u Hrvatskoj Corinne Meunier na prijamu koje je za goste iz Francuske u Split organizirao župan splitsko-dalmatinski Zaltko Ževrnja.

Podsjetivši da Francuska i Hrvatska surađuju kulturološki, politički i gospodarski, veleposlanica Meunier je istanula kako sada surađuju "i na vojnom planu."

Odgovarajući na novinarska pitanje francuska veleposlanica je rekla da je nakon terorističkih napada na Francusku ta država poduzela sve mjere za sigurnost svojih građana i svih posjetitelja.

"Francuska i dalje ostaje velika turistička destinacija," kazala je.

Istaknula je kako godišnje Hrvatsku posjeti oko pola milijuna Francuza te je pozvala Hrvate da posjećuju Francusku u većem broju nego do sada.

Župan Ževrnja naglasio je kako Hrvatska čini sve da bude sigurna destinacija u koju će dolaziti turisti, ali i gospodarstvenici.

"Hrvatska i Francuska su u NATO savez koji je jamac svjetskog mira, i potrebna je zajednička borba protiv, nažalost, sve veće zastupljenosti terorizma," kazao je Ževrnja.

Zapovjednik mornarice na nuklearni pogon "Rubis" kapetan fregate Wenceslas De Monicault rekao je da posadu podmornice čine 75 članova, koji će se nekoliko dana u Splitu odmarati, odnosno da je glavni razlog posjeta odmor posade i obnavljanje zaliha.

Novinarima je objašnjeno kako će novoimenovana veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier tu dužnost obavljati zajedno sa svojim suprugom Philippeom Meunierom, tako što će se u četvorogodišnjem mandatu međusobno izmjenjivati svaki šest mjeseci na toj dužnosti. Ovo je prvi puta od osamostaljenja Republike Hrvatske da dužnost veleposlanika neke države u našoj zemlji zajednički obavlja bračni par. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se