Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan gost

Nuklearna podmornica pristala u Loru: "To je znak velikog povjerenja između naše dvije države"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podmornica "Rubis" na nuklearni pogon sa 75 članova posade Ratne mornarice Francuske Republike uplovila je u ponedjeljak u splitsku vojnu luku Lora i ondje će u sklopu posjeta Hrvatskoj raznoj mornarici (HRM) boraviti do nedjelje, 20. studenoga.

To je prvo uplovljavanje neke francuske podmornice u hrvatski dio Jadrana.

"Ovo uplovljavanje treba pozdraviti jer se radi o prvoj takvoj suradnji između Francuske i Hrvatske, a to je prilika za Francusku mornaricu da vidi kapacitete Splita za primanje takvih mornarica u budućnosti. To je znak velikog povjerenja između naše dvije države," rekla je novoimenovana francuska veleposlanica u Hrvatskoj Corinne Meunier na prijamu koje je za goste iz Francuske u Split organizirao župan splitsko-dalmatinski Zaltko Ževrnja.

Podsjetivši da Francuska i Hrvatska surađuju kulturološki, politički i gospodarski, veleposlanica Meunier je istanula kako sada surađuju "i na vojnom planu."

Odgovarajući na novinarska pitanje francuska veleposlanica je rekla da je nakon terorističkih napada na Francusku ta država poduzela sve mjere za sigurnost svojih građana i svih posjetitelja.

"Francuska i dalje ostaje velika turistička destinacija," kazala je.

Istaknula je kako godišnje Hrvatsku posjeti oko pola milijuna Francuza te je pozvala Hrvate da posjećuju Francusku u većem broju nego do sada.

Župan Ževrnja naglasio je kako Hrvatska čini sve da bude sigurna destinacija u koju će dolaziti turisti, ali i gospodarstvenici.

"Hrvatska i Francuska su u NATO savez koji je jamac svjetskog mira, i potrebna je zajednička borba protiv, nažalost, sve veće zastupljenosti terorizma," kazao je Ževrnja.

Zapovjednik mornarice na nuklearni pogon "Rubis" kapetan fregate Wenceslas De Monicault rekao je da posadu podmornice čine 75 članova, koji će se nekoliko dana u Splitu odmarati, odnosno da je glavni razlog posjeta odmor posade i obnavljanje zaliha.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Novinarima je objašnjeno kako će novoimenovana veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier tu dužnost obavljati zajedno sa svojim suprugom Philippeom Meunierom, tako što će se u četvorogodišnjem mandatu međusobno izmjenjivati svaki šest mjeseci na toj dužnosti. Ovo je prvi puta od osamostaljenja Republike Hrvatske da dužnost veleposlanika neke države u našoj zemlji zajednički obavlja bračni par. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene