Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sportski događaj godine

Jedan će Hrvat ponovo nositi olimpijsku baklju: "To je velika čast, to se događa jednom u životu"

Aktualno Galerija Olimpijska baklja - 1 Olimpijska baklja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Olimpijska baklja - 2 Olimpijska baklja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Olimpijska baklja - 3 Olimpijska baklja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Olimpijska baklja - 4 Galerija 1/4 >>
Prije točno 40 godina u Sarajevu je zapaljena Olimpijska baklja. Veliku čast imala je hrvatska klizačica Sanda Dubravčić i bio je to prvi put da baklju uopće nosi netko iz Hrvatske. Četiri desetljeća poslije baklja će se upaliti u Parizu, a među bakljonošama će ponovno biti i jedan Hrvat – barem po ocu.

Uz melanž francuskog i hrvatskog u obitelji Vuksic, u Normandiji se u krugu prijatelja jede ručak. Sve je u kockicama i olimpijadi jer će domaćin ponijeti Olimpijsku baklju prema Parizu.

"To je za mene velika čast jer to se može samo jednom u životu. Nemam trenutačno baš puno informacija o tome, znam samo da ćemo svi isto biti obučeni i dobit ću više informacija u trećem mjesecu. Najvjerojatnije ću nositi baklju u Normandiji", rekao je Franck Vukcis u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Amelom Čilić.

Pročitajte i ovo Kamionski promet - 4 Nakon strašne nesreće Stanovnici istoka zemlje žive u strahu: Obiteljima koje žive uz prometnicu dnevno pored kuće protutnji i do 800 kamiona

Odabran je kao voditelj aikido kluba, a taj sport je, kaže, za njega način života – ples između umjetnosti i japanske borilačke vještine.

"Aikido je za mene život. Počeo sam kad sam bio mali, kad sam imao 12 godina, i sve do danas se bavim njime", objasnio je.

U Francuskoj, koja se užurbano sprema za sportski događaj godine i gdje su u četvrtak predstavljene olimpijske medalje, baklja je već neko vrijeme tema. Dizajnirao ju je Mathieu Lehanneur, a nosit će je ukupno 10.000 bakljonoša. Bit će to treći put da je baklja u Francuskoj, a prvi put će je ondje nositi i jedan Hrvat po ocu.

"Hercegovina i Hrvatska oduvijek su mi u srcu i bio sam više puta u Hrvatskoj i Hercegovini", napomenuo je Vuksic.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga - 2 Četiri godine krađe Detalji skandala na fakultetu u Rijeci: Poznato s čime su muljali i za što su osumnjičeni bivši dekan i suradnici

Baklju će nositi točno 40 godina otkad je ona zapaljena u Sarajevu. Veliku čast tada je imala hrvatska klizačica Sanda Dubravčić i bio je to prvi put da baklju uopće nosi netko iz Hrvatske.

"Danas smo jako ponosni što će Franck nositi olimpijsku baklju. Iako je to pod francuskom zastavom, nama će biti kao da je pod hrvatskom", rekla je njegova prijateljica Graziella Puljić.

Za koju, kažu, uvijek navijaju, čak i u srazu s Francuskom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene