Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUPA ZATRPANA

TOLUŠIĆ ISTRAŽUJE O ČEMU SE RADI Ova je fotografija zapalila internet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografije odbačenih mandarina kod Opuzena izazvale su brojne reakcije. Ana Musa, koja ih je snimila, javila se i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, koji se obavezao istražiti o čemu se radi.

Ana Musa, nezavisna vijećnica Gradskog vijeća iz Ploča, objavila je proteklog vikenda na svom profilu na Facebooku fotografije na kojima se vidi velika količina odbačenih mandarina

"Pošla sam danas malo kroz Neretvu. Najprije u Opuzen, pa onda kroz Opuzensko PIK-ovo imanje na jedno i drugo ušće. Čovjeka uhvati tuga kad vidi koliko je mnogo neobranih mandarina. Stječe se dojam kao da još ni jedna nije ubrana sa stabla, oko nas je beskrajno žuto more plodova. Naiđoh i na odbačene mandarine, one koje završavaju u jami. Što rade otkupljivači od proizvođača, to je za ne vjerovati", napisala je Musa uz fotografije.

Još uvijek nije poznat razlog ovako velike količine bačenih mandarina. Dok jedni u komentarima tvrde da je razlog tome niska cijena otkupa, drugi da se radi o plodovima koji ne zadovoljavaju standarde, a treći pak da je riječ o mandarinama koje je napao nametnik, pa se one zbog toga moraju uništiti.

 

I Musa je bila iznenađena velikim interesom za fotografije. "Nevjerojatno koliko se emocija slilo oko fotografije odbačenih mandarina. Mislila sam da je nemoguće dostići nivo rasprave oko članka koji sam početkom travnja napisala o Monsantu, kada se taj članak podijelio 387 puta. Međutim, mandarine su apsolutni pobjednik jer je fotografija (do ovog momenta) podijeljena čak 658 puta", napisala je Musa, koja je fotografiju poslala i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

On joj se, kaže, zahvalio na informaciji i obavezao provjeriti o čemu se radi. Na naše pitanje što utvrđeno iz Ministarstva poljoprivrede nam još nisu odgovorili. 

Rupa je u ponedjeljak netragom nestala, potvrdila nam je Musa, dodajući da više nema ni traga odbačenim mandarinama. Problem je, kaže ona, što se sad ne zna što je u rupi zakopano. No, ona nije od ovog vikenda, nju je Musa prijavila inspekciji zaštite okoliša još 20. rujna

"U su se rupu promjera deset puta petnaest metara bacalo smeće, zato sam i prijavila inspekciji da se provjeri što je u njoj. Rupa je sad zatrpana, a da smo mi pravna država otkopali bi je da provjere što je unutra, je li možda nešto opasno za ljude", kaže nam Musa. 

Tri dana nakon njene prijave dopisom gradskim vlastima reagirala je inspekcija. Pod naslovom uklanjanje opasnog otpada u dopisu se kaže kako je utvrđeno da je otpad odložio nepoznati počinitelj te da su načinili zapisnik. To je, dakle, bilo 23. rujna. 

Gotovo mjesec dana kasnije rupa se još uvijek nalazila na istom mjestu, ali ovaj put s gomilama odbačenih mandarina u njoj i pored nje. Zatrpana je tijekom vikenda, nakon što je u petak Musa objavila fotografije odbačenih mandarina. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene