Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pomozite mi pronaći ga'

FOTOGRAFIJA KOJA JE DIRNULA SVIJET - I ovom čovjeku potpuno promijenila život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fotografija iscrpljenog muškarca koji prodaje olovke kako bi preživio, dok mu kćer spava u naručju, 'zapela' je za oko mnogim korisnicima društvenih mreža. Za njega je u tjedan dana prikupljeno više od 1,5 milijuna kuna.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 120 ranjenih Bejrut: Suniti autobombom napali uporište Hezbolaha, 20 poginulih Slika nije dostupna Ake Sellstrom doputovao u Libanon Glavni UN-ov inspektor za kemijsko oružje na putu za Siriju

Izbjeglica u Bejrutu u naručju je nosio kćer i prolaznicima nudio da kupe kemijske olovke - tako izgleda fotografija koju je Islanđanin s adresom u Olsu Gissur Simonarson retwittao s postom 'Pomozite mi pronaći ovog čovjeka'. U svega nekoliko sati twiteraši iz Libanonona su ga pronašli.

 

Njegovo je ime Abdul Halim i on je palestinski izbjeglica iz Sirije. Kćer koja se vidi na fotografiji je četverogodišnja Reem. Abdul ima i devetogodišnjeg sina Aboudija. Njih troje pobjegli su iz Sirije na početku rata 2011. Prvo su došli u Libanon, a potom su otišli u Egipat. Međutim ponovno su se vratili u Libanon.

Već mjesecima živje u Bejrutu kao izbjeglice, te iz UN-ovog fonda za izbjeglice primaju 13 dolara (oko 85 kuna) dnevno. Da bi preživio, Abdul je prodavao olovke.

Budimpešta: Stotine izbjeglica ušle u vlak za Muenchen

Cijela je priča započela nakon što je aktivistica Carol Malouf snimila intervju s njima i poslala ga američkoj televiziji Sky News koji ga je objavio na internetu. Kada su ga ljudi počeli dijeliti na društvenim mrežama, fotografija je došla i do Norvežanina Simonarsona koji je pomoću tviteraša došao do Andula i počeo prikupljati novac za njega.

 

Potom je i Sky News ponovno stupio u kontakt Abdulom koji im je ispričao kako je otkrio da je postao poznat. 'Hodao u blizini bolnice Clemenceau u Bejrutu kada mi je prišao muškarac i rekao da cijeli svijet priča o meni. Pitao sam ga zašto. Potom mi je pokazao fotografiju na kojoj prodajem olovke s Reem u naručju i rekao da sam poznat u cijeloj Europi', rekao je.

U manje od tjedan dana za njega je prikupljeno više od 230.000 dolara (oko 1,5 milijuna kuna). Problem je u tome što kao izbjeglica nema bankovni račun, ali kada su čule za ovu priču libanonske vlasti odlučile su otvoriti mu račun kako bi mogao doći do svog novca.

Abdul kaže da će novac potrošiti na svoju djecu i podijeliti drugima koji se nalaze u situaciji kao i on. 'Prvo želim obrazovati svoju djecu. Želim zahvaliti svima koji su mi pomogli u kampanji i volio bih kada bi bila pokrenuta slična kampanja za svakog izbjeglicu jer sada trenutačno ulicama luta 1.500 djece. Volio bih kada bi bilo pronađeno rješenje za našu državu, kako bismo se vratili svojim kućama, obiteljima', kazao je.

Sve mu se nakon što je pokrenuta humanitarna akcija za njega, naglašava, čini kao da je san. 'Ne mogu vjerovati što mi se dogodilo, da je cijeli svijet stajao uz mene i svima zahvaljujem. Sada mi je stalo do toga da se vratim u svoju domovinu', zaključuje.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene