Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Foto dani mladih

FOTO U njima leži budućnost fotografije u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treći po redu Foto dani mladih okupili su čak četiri puta više sudionika nego prošle godine. Sudionici su stvorili više od 1.000 fotografija, poslušali 5 predavanja, najmlađi su pohađali Malu školu fotografije, a međunarodni karakter manifestaciji dao je dolazak mladih i uspješnih fotografa iz Austrije.

Četiri dana učenja, stjecanja vještina, razmjene iskustava, pregršt zabave, sklapanja novih prijateljstava i ljubavi – tako bi se mogli opisati 3. foto dani mladih, koji su se održali od 2. do 5. svibnja 2013. godine u Zadru. Četrdeset i sedam fotografa s 22 modela i tri kategorije u natjecateljskom dijelu (prirodna i kulturna baština te reklamna fotografija) , rezultiralo je s 1.410 fotografija.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

>> Koji je vaš najdraži kutak na Zemlji?

Osnovnoškolci su educirani Malom školom fotografije, zadarski srednjoškolci predavanjem o novinskoj fotografiji, dok su sudionici predavanja upoznati s malim tajnama velikih fotografa, radionicama fotografiranja te su se upoznali sa Zadrom, a tematskim večerima i zabavnim programom dodatno su se i sprijateljili.

Budućnost fotografije među mladima

'Nakon ovih Foto dana mladih uvjeren sam da je među našim sudionicima budućnost fotografije u Hrvatskoj. S time se složio i žiri, a osobno jedva čekam pratiti njihov daljnji razvoj i za desetak godina ponositi se činjenicom da su u svojim počecima bili i na FDM-u', rekao je voditelj projekta Filip Trezner.

Foto dani mladih na jednom mjestu okupljaju 75 vršnjaka s istim interesima, što svake godine, osim idiličnom atmosferom, zabavom i novim prijateljstvima, rezultira i novim ljubavima.

'Bilo je baš lijepo, super iskustvo i jedva čekam iduću godinu. Sviđa mi se što ove godine ima više ljudi. Došao sam ovamo zbog zabave, makar ne bih imao ništa protiv nagrade', poručio je Ivan Gudić, sudionik iz Zagreba.

Nova, stara pobjednica

Stručni žiri izabrao je najbolje fotografije za svaku kategoriju. Najbolju fotografiju u kategoriji kulturne baštine i reklamne fotografije snimila je Lili Zaneta te je dobila titulu najboljeg autora Foto dana mladih. Marin Mamuza napravio je najbolju fotografiju u prirodnoj baštini. Valja napomenuti kako je Zaneta, sa samo 17 godina i prošle godine osvojila čak 3 nagrade.

'Osjećaj je puno bolji nego prošle godine jer sam nastavila dalje, mislim da imam dobre fotke, ali opet mi je čudno da sam pobijedila u dvije kategorije. Osjećaj je takav da sam u isto vrijeme i zbunjena i vesela', istaknula je pobjednica.

'Ja sam se ovdje došao zabaviti, a nagrada je došla sama od sebe. Valjda treba tako stalno raditi. Bilo bi super da možeš tako u svakom poslu raditi i veseliti se', rekao je drugoplasirani Mamuza i čestitao kolegici.

Pobjednica je kao nagradu osvojila posve novi Canonov fotoaparat.

FDM nastavlja sa svojim aktivnostima kroz godinu po cijeloj Hrvatskoj. Tu će biti izložbe, povremena predavanja i radionice. Iduće godine čitav projekt postaje i međunarodan u punom smislu. Mladi fotografi EU predstavit će Hrvatsku kao novu članicu EU fotografijama koje će snimiti na 1. Europe Youth Photo Days.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene