Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalne postrojbe

FOTO Pogledajte posebnu hrvatsku vojnu postrojbu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ima nešto u čemu Hrvatska sigurno ne zaostaje za najboljima u svijetu, onda su to njene vojne ronilačke postrojbe.

Bilo da se radi o elitnim postrojbama Bojne za specijalna djelovanja (BSD), bilo o roniocima Odjela za podvodna djelovanja Hrvatske ratne mornarice, naši se dečki u tom polju nemaju razloga sramiti. Uostalom, u NATO-u računaju na naše vojne ronioce u izvršavanju specifičnih vojnih  ronilačkih zadaća diljem svijeta, gdje se za to ukaže potreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

U vojnim ronilačkim postrojbama - najbolji od najboljih

No, da bi se došlo do mjesta u tim postrojbama potrebni su mjeseci, pa i godine teške obuke, a i kada ste već jednom unutra rizik je svakodnevna pojava. U tome poslu mogu biti samo najbolji od najboljih. Naime, to je kriterij koji se primjenjuje kod izbora vojnih ronilaca. I uistinu, želite li biti takva vrsta ronioca – popuštanja i kompromisa nema. Razlog tome je vrlo prozaičan. Naime, svaka greška, pa i najmanja, skupo se plaća.

>> U Hrvatskoj završile zlatna i srebrna medalja iz ronjenja

Stoga je prvi preduvjet kako bi se došlo do statusa vojnoga ronioca besprijekorno zdravstveno stanje. Na to se naravno nastavljaju motivacija i sposobnost, kao idući slojevi onoga što čini ronioca vojnih snaga neke zemlje. Kada vidite s čime se sve oni moraju suočavati - eksplozije pod vodom u ratno, ali i mirnodopsko vrijeme, dostupnost u svakom trenutku za intervencije po pozivu, ronjenje tijekom čitave godine i u svim vremenskim uvjetima, rad pod vodom, razne nepredviđene situacije, koje se mogu dogoditi kod korištenja sofisticirane opreme s kompliciranim elektroničkim sklopovima, potraga za utopljenicima i osobama nestalim na moru i sve to uz opremu tešku od 40 do 75 kilograma, upitate se 'Ima li taj posao ikakvih prednosti?'.

'Taj poziv morate voljeti'

Ipak, svaki vojni ronioc reći će vam da svoje zanimanje ne bi mijenjao niti za jedno drugo.

'Za ovaj posao nije dovoljna samo želja da se postane vrhunski vojni profesionalni ronilac, već taj poziv jednostavno treba voljeti, kako bi se na adekvatan način odgovorilo na sve izazove i odricanja koje poziv vojnog ronioca nosi sa sobom', kaže kapetan fregate Neven Katić, inače načelnik Odjela za obuku ronilaca u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice. 

A kako se postaje vojni ronilac, kako izgleda njihova obuka, kako njihovi operativni zadaci, te mogu li se pripadnici naše Bojne za specijalna djelovanja uspoređivati s poznatim američkim Navy SEALs-ima, možete pročitati u opširnoj reportaži u novom broju domaćeg ronilačkog magazina SCUBAlife

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene