Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njih čak 8

FOTO Pronađi 'uljeze' u Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada koalicije SDP-HNS-IDS-HSU 2011. godine izgledala je znatno drugačije nego danas.

Od tada su je napustili ministri Zlatko Komadina, Mirela Holy, potpredsjednik Radimir Čačić, Veljko Ostojić, potpredsjednik Neven Mimica, Slavko Linić, a ubuduće u njoj više neće biti ni Željka Jovanovića i Rajka Ostojića.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Slika nije dostupna Oštar odgovor Karamarku Linić: Zar očekujete da ćemo mi u mjesec dana nadoknaditi ono što ste vi u 8 godina opljačkali?!

Otišlo je ukupno osam ministara.

Kako je Vlada RH izgledala na samom svom početku, pogledajte na priloženim fotografijama.

Varga i Mornar novi ministri! Evo što je premijer naveo kao razloge za smjenu Ostojića i Jovanovića

Podsjećamo, premijer Zoran Milanović smijenio je u srijedu dvojicu ministara - zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, i rekao da će umjesto njih Saboru predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara.

Nakon razgovora s Ostojićem i Jovanovićem zaključili smo da je najbolji interes i vlade i SDP-a da oni ojačaju saborski klub SDP-a, rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči sjednice vlade. Od Varge i Mornara, koje će Saboru predložiti za nove ministre, očekuje nastavak refomi i racionalizacije dvaju velikih sustava u kojima su, kako je rekao, obaveze ogromne, novaca je malo, a otpori ogromni.

Milanović je na početku sjednice vlade zahvalio suradnji dvojici ministara koje je netom prije toga smijenio. "Želio bih se zahvaliti dvojici kolega koji su s nama radili dvije i pol godine: Rajku Ostojiću i Željku Jovanoviću... na svemu što su izdržali, istrpjeli u resorima, koji su uz sve poteškoće s kojima se svi susrećemo oni bili naročito izloženi, pa i uvredama, katkad i gorim stvarima od uvreda", rekao je Milanović.

Dodao je da se dvojica sada već bivših ministara vraćaju u Sabor. Govoreći o njihovim resorima, Milanović je rekao da su to veliki sustavi "koje je u ovakvim okolnostima uz ovakve opstrukcije i podmetanja jako teško voditi, možda teže od bilo kojeg drugog".

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako vjeruje da je ovo zadnja rekonstrukcija Vlade u ovom mandatu i da će se sada okrenuti prezentiranju rezultata rada Vlade i svih ministarstava. Napomenula je da ju je premijer obavijestio o svojoj namjeri o promjenama u Vladi u okviru SDP-ove kvote prije nego što je otputovala na sastanak Vijeća ministara Europske unije i Arapske lige u Atenu.

Ostojić nije razočaran, Jovanović neraspoložen za izjave

Bivši ministar Ostojić izjavio je nakon sjednice vlade da nije umoran ni razočaran i da odlazi zadovoljan rezultatima koje je postigao. Dodao je da nije umoran a da će svoje osjećaje podijeliti s najbližima, a ne s javnosti. Kazao je i da odlazi s velikim zadovoljstvom, jer je načinjen Master plan koji su pohvalili Europska komisija i Svjetska banka.

Za razliku od Ostojića, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije bio raspložen za izjave već je novinarima nakon sjednice rekao da ne trebaju trčati za njim, jer je sve rekao i nema namjeru više ništa ponavljati. U današnjem priopćenju za javnost, pak, Jovanović opovrgava da je "najgori ministar u posljednjih 50 godina". Također, između ostaloga, navodi da mu vlast radi vlasti nije cilj i da će se iz saborskih klupa nastaviti boriti za boljitak učenika, studenata i sportaša.

Ministri očekuju dobru suradnju s kolegama

Ministri u vladi od Siniše Varge i Vedrana Mornara, koje će premijer Zoran Milanović Saboru predložiti za nove ministre zdravlja odnosno znanosti, obrazovanja i sporta, očekuju dobru suradnju, a hvale suradnju i posao koji su napravili dosadašnji ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović. Potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je s dvojicom smijenjenih ministara surađivala jako dobro te naglasila da su vodili jako teške resore i zajedno napravili "velike pomake i u obrazovanju i u zdravstvu".

Od Varge i Mornara očekuje da će nastaviti s provedbom reformi i kaže da im neće biti lako jer će voditi dva sustava u kojima nema dovoljno novca i u kojima je teško raditi velike rezove jer su ljudi osjetljivi na obrazovanje i zdravlje.

I ministar uprave Arsen Bauk naglasio je veličinu resora koje su pokrivali Ostojić i Jovanović dodajući da je s njima dobro surađivao. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako nikad nije lijepo kada kolege s kojima radite, odlaze. No, kaže, siguran je da će Ostojić i Jovanović nastaviti dobro raditi u Saboru.

Sindikati bez žaljenja za bivšim ministrima

Kritike lošeg stanja u zdravstvenom sustavu, sporosti u provođenju reformi, nedostatka kvalitetnog socijalnog dijaloga ali i sumnja da je smjena posljedica političkih borbi unutar SDP-a, bile su prve reakcije predstavnika sindikata i udruga na odlazak dosadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Ako je Rajko Ostojić najodgovorniji za probleme u sustavu i sporost u provedbi zdravstvene reforme, nije trebalo čekati kraj mandata da ga se smijeni već je to trebalo napraviti na polovici mandata", reakcija je predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić podsjetio je kako je skupština tog sindikata prije 10 dana zatražila smjenu ministra Ostojića zbog lošeg stanja u zdravstvenom sustavu te zbog nedobronamjernog i nekorektnog odnosa prema liječnicima. "Od novog ministra očekujemo žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga između Ministarstva i HLS-a kako bi, u interesu građana, pacijenata i liječnika, što prije riješili spor. "Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu", smatra Babić.

Sindikati u školstvu i znanosti redom su pozdravili promjene na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, no napominju da će budući ministar Vedran Mornar, kojeg ocjenjuju razumnim i čovjekom dijaloga, biti uspješan jedino ako vlada promijeni svoju politiku prema obrazovanju i znanosti.

"Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske", izjavio je za Hinu čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Međutim, napominje i da novi ministar Vedran Mornar nema šanse biti uspješan dok ova Vlada ne promijeni politiku prema obrazovanju. U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama očekuju da će s budućim ministrom uspostaviti suradnju. "Mornar je, koliko ga poznajemo, čovjek dijaloga, pa vjerujem da ćemo otvoriti dijalog koji je s Ministarstvom u potpunosti izostao dok je Jovanović bio ministar", zaključio je Mihalinec. Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je promjena u resoru obrazovanja zakasnila barem godinu i pol. Premijer Milanović zaslužuje i pohvalu i kritiku za ovaj potez, ističe Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Premijer zaslužuje pohvalu jer se odlučio smijeniti čovjeka kojeg je postavio padobranom u područje o kojem ništa ne zna. U dvije i pol godine obrazovni sustav i znanost i ova država izgubili su sa čovjekom čiji je jedini zadatak bio da odradi prljavi posao u sustavu koji je ionako već slab i na aparatima, odnosno da provodi mjere restrikcija i mrcvarenja. Posljedice djelovanja Jovanovića su zastrašujuće", oštar je bio Ribić. "Godinu dana pred izbore dobivamo novog čovjeka u sustav, koji vjerojatno neće imati utjecaja, jer nije član partije. Ovom najviše izmrcvarenom sektoru, sa zaposlenicima najviše bijesnima na vladu, premijer sada nudi umivenu sliku. Vidimo mi što je u pozadini te priče", istaknuo je Ribić.

Analitičari: smjene u Vladi neće dovesti ni do kakvih promjena

Politički analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović suglasni su u stavu kako današnja rekonstrukcija neće dovesti ni do kakvih promjena u radu vlade. "Tresla se brda, rodio se miš, to nije rekonstrukcija vlade, ništa se nije dogodilo i nikakve promjene ne treba očekivati", prokomentirao je Puhovski za Hinu.

Puhovski je rekao kako je maknut jedan ministar koji je loš - Jovanović, i jedan koji je pokušavao nešto učiniti - Ostojić, no da to ne ukazuje na promjenu smjera vlade, već je premijeru bilo važno pokrenuti neku akciju prije no što ode na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil.

Analitičaru Anđelko Milardoviću s psihološkog stajališta je zanimljivo što je dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, kao netko tko je u posljednjima previranjima u SDP-u podupirao premijera Milanovića, prošao jednako loše kao i smijenjeni ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je Mlanovićev protivnik u stranci.

Drži kako dolazak novih ministara u vladu neće dovesti do promjena na bolje, jer je premalo vremena do kraja mandata, a radi se o golemim sustavima koji proizvode troškove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene