Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠTIT 14

FOTO Najstarija vojna vježba HV-a: Hrvatski i slovenski vojnici parali nebo 'Iglama' i 'Strijelama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove je godine u vježbi na zaštićenom krajobrazu na jugu Istre sudjelovalo 550 hrvatskih i 50 slovenskih vojnika.

Na Kamenjaku, rtu u Premanturi, održan je završni prikaz međunarodne vojne vježbe "ŠTIT 14", koja je prvi put imala međunarodno obilježje jer su u njoj sudjelovali i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova i Oružanih snaga Republike Slovenije. Prvog dana održavanja vježbe provedena su bojna gađanja lakim prijenosnim raketnim sustavom "Strijela" i "Igla".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske viceadmiral Ante Urlić izrazio je zadovoljstvo rezultatima vježbe te je ocijenio da su kroz NATO-ov koncept pametne obrane i zajedničkih združenih snaga pripadnici Hrvatske vojske u partnerstvu sa slovenskim kolegama posljednjih šest dana pokazali zavidnu spremnost.

VIDEO Nitko nije ni pomišljao što su ovi šleperi dopremili u Hrvatsku...

"Svi koji su sudjelovali u vježbi pokazali su izuzetnu spremnost i sposobnost u izvršavanju namjenskih zadaća", istaknuo je viceadmiral Ante Urlić.

Brigadir slovenske vojske Milan Žurman rekao je da su tom vježbom željeli ispuniti tri cilja - provjeriti spremnost svoje protuzračne obrane, izgraditi zajedničku logističku bazu s hrvatskim kolegama prema NATO-ovim standardima te unaprijediti prijateljske odnose.

Za sljedeću vježbu na Kamenjaku najavljeno je bojno gađanje pokretnih meta koje bi trebali vući migovi koji se ovih dana vraćaju s remonta u Ukrajini.

"ŠTIT", najstarija vojna vježba u Oružanim snagama Republike Hrvatske, održava se 20. godinu zaredom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene