Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sunčana nedjelja

FOTO Ljeto kišnih rekorda: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju poslijepodne bi kiša trebala prestati za većinu područja, a bit će i malo kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura slična subotnjoj ili malo viša, od 18 do najviše 22 stupnja.

Kiša je obilježila i ovaj vikend. Dok meteorolozi zbrajaju količine oborina u kolovozu, one neće uvelike odstupati od srpanjskih kada su Zadar, Pula i Gospić zabilježili rekordne količine. Još jedan ljetni kišni dan malo koga je iznenadio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upaljen meteoalarm Stiže nevrijeme: Izdano upozorenje za gotovo cijelu zemlju, pripremite se na kišu i jak vjetar Duga na nebu Vremenska prognoza Znate li da i duga pomaže u vremenskoj prognozi? Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti za produženi vikend

'Nije normalno. To još nisam doživio da tako dugo kiša pada', rekao je Damir iz Zagreba.

'Mislila sam iskoristiti još ovo malo ljeta prije devetog mjeseca, ali čini mi se da ništa od toga', rekla je Nina iz Zagreba.

METEOROLOZI UPOZORAVAJU: 'Strašne nepogode mogle bi nam postati svakodnevica'

Kiša je zagorčala život i radnicima koji su svoj posao obavljali mokri do kože.

'Sve je pokislo, nismo imali rezervne odjeće', rekao je Damir, jedan od radnika.

Kišobran je ovog ljeta u upotrebi jednako kao i ručnici za plažu. Kolovoz se bliži kraju, no vrijeme i dalje više sliči jeseni nego ljetu.

'Ova godina je izuzetak. Zadnjih 10 do 15 godina zaista su ljeta bila razmjerno suha i topla i ove godine smo zaista doživjeli jedan prekid', kazao je Krešo Pandžić, klimatolog.

Taj prekid u srpnju su najsnažnije osjetili stanovnici sjevernog i srednjeg Jadrana. Upravo na tim područjima oborinske prilike dosegnule su najvišu kategoriju - ekstremno kišno. Čak tri grada postavila su novi rekord po količini oborina u srpnju.

U Zadru je palo 341 litra po metru četvornom, što je triput više od dosadašnjeg rekorda iz 2002. godine. Gospić je s 264 litre srušio rekord star više od 100 godina, a s prosječnom 181 litrom po metru četvornom bio je ovo i najkišovitiji srpanj u Puli otkad se provode mjerenja.

'Nakon iznimno kišovitog srpnja kolovoz je nastavio vrlo slično', rekla je meteorologinja Nove TV, Ana Bago.

Pa je tako Krapina prije desetak dana zabilježila rekordnu dnevnu količinu oborina. Rekord je jučer pao i na mjernoj postaji Dubrovnik u Čilipima.

Nakon obilne kiše i olujne noći dolazi nam sunce, a onda...

'Kiša će padati još više manje posvuda tijekom noći i sutra ujutro. Onda imamo jedno kratkotrajno smirivanje, a neka nova i to opet kako sada izgleda jača i obilnija kiša, sprema nam se za slijedeći vikend', najavila je Ana Bago.

Ipak stižu bolje vijesti!

Jutro u nedjelju će još biti dosta oblačno i sa slabom kišom ili kraćim pljuskovima, ali onda poslijepodne u većini krajeva očekujemo razvedravanje i barem kraća sunčana razdoblja. Osim nedjelje i idući tjedan bit će dosta sunca, a osim sunčanog vremena, bit će nam i toplije i to barem za 4 do 5 stupnjeva. Neki novi pljuskovi mogući su negdje oko srijede.

Nedjeljno jutro se neće posebno razlikovati od subotnjeg, čekaju nas posvuda oblaci i slaba kiša, pogotovo u unutrašnjosti i gorskim krajevima. Samo će na Jadranu biti djelomice sunčano, ali još će povremeno biti i grmljavinskih pljuskova.

Jutarnje temperature bez većih promjena. Oko 15 u unutrašnjosti, 11 u gorju i 20 stupnjeva na Jadranu. Puhat će bura uz obalu, a umjeren do jak sjeverozapadnjak na otvorenom moru.

Poslijepodne bi kiša trebala prestati za većinu područja, a bit će i barem kraćih sunčanih razdoblja. Temperatura slična subotnjoj ili malo viša, od 18 do najviše 22 stupnja.

Napokon lijep dan i za sjeverni dio Jadrana. Bit će sunčano s malom naoblakom i temperaturama između 23 i 26 stupnjeva. Sunčanih razdoblja bit će i u gorju, ali povremeno još i kratkotrajne kiše.

I na jugu zemlje nedjelja će biti sunčana, a promjenjivije vrijeme s kratkotrajnim grmljavinskim pljuskovima najviše se odnosi na unutrašnjost Dalmacije. Puhat će umjeren sjeverozapadnjak, a temperature do najviše 28 stupnjeva.

Možda je teško za povjerovati, ali zaista ćemo izgleda imati tri sunčana dana! Od nedjelje poslijepodne razvedravanje, a prema sredini tjedna bit će i toplije. Sunčanije i postupno toplije vrijeme i na Jadranu, a nakon umjerene ponegdje i jake bure, zapuhat će jugo.

Nakon kiše dolazi nam sunce koje će potrajati čak nekoliko dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene