Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove pločice s brojevima

FOTO Bandić na ljestvama: Sad bi svi sigurno htjeli da padnem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na zgradama u Mesničkoj 1 i Jurišićevoj 1 i 1A simbolično je postavio pločice s brojevima.

Počela je realizacija Projekta novog sustava označavanja imena ulica i trgova u Zagrebu, odnosno označavanja zgrada s pločicama s kućnim brojevima.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli

>> Bandić: S parkiranjem će sve biti besprijekorno, građanima besplatno

U nazočnosti sudionika projekta, predstavnika gradskih institucija i autora idejnog rješenja pločica, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na zgradama u Mesničkoj 1 i Jurišićevoj 1 i 1A simbolično postavio pločice s brojevima. Kada se popeo na ljestve kako bi postavio ploču, Bandić je u jednom trenutku u šali rekao: 'Sad bi svi sigurno htjeli da padnem!'

Kao nekadašnje austrougarske pločice

Za područje stare gradske jezgre pločice su bijele boje s crvenim rubom i plavim brojevima i slovima, a u ostalim djelovima grada pločice su plave boje s bijelim slovima i brojevima. Cilj novog sustava označavanja je bolja preglednost i funkcionalnost.

Staroj jezgri grada se pločicama koje izgledaju kao nekadašnje austrugarske, vraća 'stari štih', kazao je Bandić dodajući da se označavanje pripremalo godinu i pol dana.

Radovi počinju u srpnju

Građani su obveznici financiranja nabave i ugradnje pločice, a kako bi im se smanjili troškovi gradonačelnik je donio odluku o sufinanciranju svim zainteresiranim građanima u iznosu od 50 posto.

Posebna viša savjetnica gradonačelnika za izgradnju grada Doris Kažimir rekla je da zajednička vrijednost investicije za ovu godinu iznosi 1,87 milijuna kuna za 16.000 plavih pločica i za 800 novih i popravak postojećih 310 pločica u staroj gradskoj jezgri.

Radovi će početi 27. srpnja na oko 4500 zgrada kojima upravlja Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG).

48,75 kuna s PDV-om

Troškovi suvlasnika za pločicu izrađenu emajliranjem - plava pločica s bijelim slovima i brojkama - iznose 48,75 kuna s PDV-om. Za novu pločicu u staroj gradskoj jezgri izrađenu lijevanjem, troškovi suvlasnika iznose 153,12 kuna, a za popravak postojeće 112,50 kuna. Građani će dobiti pisma i obrasce s tim iznosima i svim podacima, a novac trebaju uplatiti u roku od 30 dana te kopiju uplatnice dostaviti Gradskoj upravi.

Gradska uprava upozorava da je samostalno postavljanje pločica daleko skuplje: 70 kuna plava, 1000 kuna pločica za staru gradsku jezgru te troškovi montaže i demontaže 50 do 100 kuna.

Rok u kojem bi građani trebali nabaviti i ugraditi propisanu pločicu je četiri godine. U Zagrebu ima nešto više od 132.000 službenih adresa za koje treba izraditi pločice. U ovoj godini planira se opremiti pločicama zgrade u Donjem gradu, Gornjem gradu-Medveščaku, Trnju i Trešnjevci sjever. Područje tih četvrti ima nešto više od 15.000 službenih adresa, ne računajući zgrade kojima upravlja GSKG.

Novi sustav označavanja ulica, trgova i zgrada ima za cilj poboljšati preglednost i funkcionalnost, kako za turiste tako i za građane, te ostvariti svjetski standard koji Zagreb kao metropola i zaslužuje.

Razgledavanje grada na biciklu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u razgledavanje grada na biciklu poveo je sudionike godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora Europskog tjedna mobilnosti. Grad Zagreb ove je godine domaćin i suorganizator sastanka na temu 'Čist zrak - vi ste na potezu'. Sukladno tome, Bandić je svoje inozemne goste provezao od zgrade Gradske uprave do parka Bundek, pokazavši im kako funkcioniraju zagrebačke biciklističke staze.

'Obaveza da idemo dalje je i naša prestižna nagrada prošle godine - nagrada prvaka europskog tjedna mobilnosti', kazao je Bandić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene