Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leti za Filipine

FOTO Antonov 225 dolazi po OVAJ transformator

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnosti je pokazan energetski transformator kojeg je kupac s Filipina naručio najskuplji mogući prijevoz u najvećem zrakoplovu na svijetu, Antonovu 225.

Končar - energetski transformatori (KPT), zajedničko društvo Siemensa i KONČARA, dosad je na Filipine izvezao 41 transformator, a početkom studenog izvest će i 42. po redu. Bit će to izvoz kakav se u Hrvatskoj još nije dosad vidio.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Slika nije dostupna Najveći avion na svijetu FOTO Ovako bi izgledalo da je Antonov 225 sletio u središte Zagreba

Transformator je težak 210 tona i vrijedan 1,7 milijuna eura iz Zagreba će do Filipina biti prevezen najvećim teretnim zrakoplovom na svijetu, Antonovom An-225 ukrajinske kompanije Antonov Airlines.

>> FOTO i VIDEO Upoznajte posebnog gosta koji slijeće na Pleso

Transformator je snage 318 MVA, dužine 8,6 metara, širine 6,7 i visine 7,7 metara, a njegova isporuka ugovorena je u srpnju ove godine, kažu u KPT-u. Namijenjen je za transformatorsku stanicu San Lorenzo2 na Filipinima, u koju će biti instaliran odmah po dolasku iz Zagreba.

Transformatori se zbog svojih dimenzija i mase inače isporučuju cestom, željeznicom i brodom. No, filipinski kupac ovog je puta zatražio hitnu isporuku, pa je ugovoren prijevoz zrakoplovom Antonov An-225.

Zrakoplov pod tom oznakom najveći je zrakoplov na svijetu, a izgrađen je samo jedan primjerak, još u vrijeme Sovjetskog Saveza i to za potrebe lansiranja raketoplana. Prijevoz Antonovom, koji inače nosi terete mase do 250 tona, koštat će čak više od vrijednosti samog transformatora.

Za prijevoz transformatora do zračne luke Cebu na Filipinima, partner KPT-a je Zagrebtrans, a lokalni transport od zračne luke dolaska do mjesta ugradnje u nadležnosti kupca.

Priprema, usklađivanje aktivnosti i sami prijevoz nekoliko stotina tona teškog posebnog tereta do zagrebačke Zračne luke trajat će dva dana, kao i sami prijevoz zrakoplovom od Zagreba do zračne luke na Filipinima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene