Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Forum žena SDP-a Hrvatske

"Izjava Strenje-Linić o alkoholu i trudnoćama je diskriminatorna, a političari trebaju biti svjesni odgovornosti svoga položaja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske reagirao je na izjavu Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, u kojoj je iznijela stav kako će djevojke koje od rane životne dobi konzumiraju alkohol sigurno doživjeti neželjene trudnoće.

Smatraju da je izjava zastupnice diskriminatorna, a da političari i političarke trebaju biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Produženi vikend?" Jovanović: "U Sabornici nas je samo deset, koji je smisao našeg rada?" Slika nije dostupna reagirao i premijer Oporba traži smjenu "gospodina Obećanovića": "Neka baki u Gunji objasni zašto nema liječnika"

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Ne sporeći kako je konzumacija alkohola kod mladih jedan od velikih i mnogih problema koji pogađaju mlade u Hrvatskoj, apostrofiranje djevojaka u takvom kontekstu smatramo diskriminatornim.

Takva izjava u sebi sadrži stereotip da su isključivo mlade žene kada konzumiraju alkohol sklone i odgovorne za rizično seksualno ponašanje.

U zastupanju svojih stajališta i vrijednosti Forum žena ostaje dosljedan. Naime, na sličan diskriminatoran iskaz Forum žena je reagirao nedavno, u slučaju objave seksističkih plakata u zagrebačkom javnom prijevozu, gdje se mlade žene na isti način stavilo u kontekst seksualne objektivizacije.

Na našu inicijativu ti plakati su uklonjeni. Nemušta opravdanja odgovornih tada su išla u pravcu prevaljivanja odgovornosti za sadržaj plakata na učenike koji su ih kreirali u sklopu srednjoškolskog projekta.

Tada smo upozorili upravo na to da su odrasli oni koji svojim ponašanjem i izjavama u javnom prostoru trebaju mladima pružiti pozitivne primjere kako ustrajati na iskorjenjivanju seksizma, rodnih stereotipa i diskriminacije. Također, istaknuli smo i kako nadležni u sustavu odgoja i obrazovanja trebaju intenzivno raditi na uvođenju kurikuluma građanskog i zdravstvenog odgoja.

Političari i političarke trebaju biti svjesni odgovornosti svoga položaja te činjenice da svojim djelovanjem mogu doprinijeti u promicanju pozitivnih vrijednosti.

Djeci je svakako potrebna hitna, kvalitetna i znanstveno utemeljena, sveobuhvatna i sustavna edukacija o značaju rodne ravnopravnosti, o zaštiti zdravlja, seksualnosti, ovisnostima...

Sudeći po učestalosti neprimjerenih izjava koje dolaze od osoba na važnim i odgovornim položajima koji u mnogočemu utječu na formiranje javnog mnijenja, očito je da bi takva vrsta edukacije dobro došla i velikom broju odraslih", navodi se u priopćenju Foruma žena SDP-a Hrvatske.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene