Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše birokracije

Foley: Prioritet u RH je promjena poslovne klime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska mora pronaći minimum političkog zajedništva kako bi mogla provesti dubinske rezove i strukturne promjene', poručila je premijerka Jadranka Kosor.

Premijerka je istaknula kako promjenama nije samo cilj izlazak iz gospodarske krize, nego i otvaranje nove perspektive za zemlju. 'Svi su na riječima za promjene i bolne rezove, ali malo ih želi u tome sudjelovati', istaknula je Kosor.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti

>> Kuna slabi zbog sporog gospodarskog oporavka

>> Zamislite da cijeli Zadar radi, a ne prima plaću. To su realne brojke...

Premijerka je ponovno ustvrdila da se program gospodarskog oporavka provodi. 'Žao mi je što nisam ponijela jednu pozamašnu knjigu koja pokazuje što smo dosad napravili', rekla je Kosor podsjetivši da njezina Vlada mora rješavati i mnoge probleme iz proteklih godina, od brodogradnje do splitske Željezare.

Vlada je smanjila parafiskalne namete, za 20 do 25 posto, ali je to u javnosti prošlo nezapaženo, a od lani intenzivno radi na smanjivanju potrošnje - smanjivanjem plaća i povlaštenih mirovina prošle je godine ušteđeno 2,7 milijardi kuna, a ove godine 3,5 milijardi kuna. 'Donošenjem Zakona o fiskalnoj odgovornosti zadani su jasni okviri za štedljivo ponašanje svima od Vlade do lokalne samouprave, gdje i danas ima nekih koji povećavaju plaće', napomenula je premijerka.

Savjetnik za gospodarstvo Predsjednika Republike Boris Cota naglasio je da se zbog visoke razine vanjskog javnog duga i promijenjene ocjene rizika kreditora, rast hrvatskog gospodarstva više ne može temeljiti na priljevu dužničkog kapitala.

Amerikanac odustao od ulaganja jer je čekao pet godina

Američki veleposlanik James Foley smatra da Hrvatskoj prioritet treba biti promjena poslovne klime koja će ukloniti birokratske prepreke za strana ulaganja, posebno na lokalnoj razini, te Hrvatsku učiniti zemljom privlačnom za poduzetnike i lakom za poslovanje.

Kao primjer naveo je slučaj potencijalnog američkog ulagača stotina milijuna eura u hrvatski turizam, koji je nedavno odustao nakon pet godina čekanja na odgovor Vlade u vezi problema sa zakupom zemljišta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene