450502
450502
450502
450502
450502

NEVJEROJATAN PRIZOR Radioaktivni materijal završio u pitkoj vodi

Više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode.

 
 
 
 
Velika rupa na Floridi (Foto: Reuters/Screenshot) - 1
Velika rupa na Floridi (Foto: Reuters/Screenshot) - 1

Tvrtka za proizvodnju fosfata, Mosiac, objavila je kako je više od 980 milijuna litara zagađene otpadne vode iz postrojenja gnojiva u središnjoj Floridi procurilo u jedno od glavnih podzemnih izvora pitke vode, nakon što se ispod ribnjaka otvorio masovni ponor.

Mosaic, najveći svjetski dobavljač fosfata, objavio je kako se iz za sada neutvrđenih razloga otvorila velika rupa ispod hrpe otpadnog materijala.

Ribnjak u kojem se nalazilo 215 milijuna galona vode nalazio se na vrhu otpadnog brijega. Iz tvrtke Mosaic kažu kako se ribnjak srušio u ponor dubine 14 metara u promjeru.

U tijeku je praćenje kretanja podzemnih voda, a iz tvrtke napominju kako za sada nema ugroze za ljude. Prema nekim izvješćima moguće se rad o radioaktivnim materijalima s obzirom da je voda koja se tamo nalazila bila korištena za prijevoz gipsa, koji je nusprodukt proizvodnje umjetnih gnojiva.

Ovaj kontaminirani vodospremnik koriste milijuni stanovnika Floride, a koristi se i za punjenje bazena za plivanje i ostalih rekreacijskih ustanova.

Dee Ann Miller, glasnogovornica državnog odjela za zaštitu okoliša, rekla je kako tvrtka aktivno ažurira državne i federalne agencije o stanju na terenu i razvoju situacije, prenosi News.com.

'Uz dnevna izvješća, DEP obavlja česte posjete mjestu ponora ne bi li bili sigurni u aktivnosti koje se događaju na terenu te kako bi pravovremeno reagirali i pronašli odgovarajući odgovor na problem. Sve da se zaštiti zdravlje ljudi i okoliš', rekla je Miller.

Stanovnici okolnih naselja izuzetno su zabrinuti, osobito nakon curenja informacija kako se radi o radioaktivnim materijalima koji bi uskoro mogli stići u vodi koju i sami piju.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se