448270
448270
448270
448270
448270

Flego: konkretnim mjerama i programima osnažili smo istarsko gospodarstvo

Istarski župan Valter Flego ustvrdio je kako je Istra gospodarski najrazvijenija regija uz Hrvatskoj, čemu su nesumnjivo pridonijele mjere i programi s naglaskom na osnaživanju gospodarstva koje provodi Istarska županija.

 
 
 
 
Istarski župan Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Istarski župan Valter Flego (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)

Istarski župan Valter Flego na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak ustvrdio je kako je od samoga početka njegova mandata jako istarsko gospodarstvo bilo jedno od njegovih prioriteta te se sukladno tome u Istri, kako je rekao, "konkretnim mjerama u protekle tri godine aktivno radilo na osnaživanju gospodarstva što je rezultiralo rastom izvoza, investicija, povećanju broja poslovnih subjekata i rastu poslovne dobiti, rastu broja noćenja i smanjenju stope nezaposlenosti“.

Ustvrdivši kako je Istra gospodarski najrazvijenija regija u Hrvatskoj, gdje je BDP po broju stanovnika za 23 posto viši od hrvatskoga prosjeka, Flego je rekao kako je istarski poluotok rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika u gospodarstvu, dok su poduzetnici iz Istre u 2015. godini ostvarili najveći rast dobiti u Hrvatskoj.

"Ovo je sve dokaz da je Istra jaka i sigurno najrazvijenija i najperspektivnija regija u državi, a svemu tome su nesumnjivo pridonijele mjere i programi koje provodi Istarska županija", istaknuo je Flego dodavši kako jedna od navedenih mjera Istarske županije je i nova kreditna linija koja istarskim poduzetnicima nudi najnižu kamatu stopu na tržištu (2,4-2,85 posto). Po njegovim riječima, prošlogodišnji program kreditiranja poduzetnika polučio je veliki uspjeh i interes te je odobreno 24 kredita u iznosu od 14,3 milijuna kuna. Čitav taj iznos, dodao je, uspješno je iskorišten u samo šest mjeseci provedbe programa. Stoga je Istarska županija, po njegovim riječima, odlučila udvostručiti kreditni potencijal, čija vrijednost iznosi čak 30 milijuna kuna, a do sada je odobreno 25 poslovnih subjekata, od kojih su čak 17 iz proizvodnih djelatnosti, u iznosu od 21 milijuna kuna.

"Konkretnom gospodarskom politikom i mjerama poput ove kreditne linije želimo potaknuti novi investicijski ciklus što će omogućiti daljnji gospodarski rast i razvoj, povećati izvoz i rast poslovne dobiti, te otvaranje novih radnih mjesta. Želimo dati vjetar u leđa istarskim poduzetnicima, potaknuti izvoz, smanjiti uvoz i povećati broj poslovnih subjekata" - poručio je župan Flego dodavši kako je konačan cilj ravnomjerno razvijati Istru i stvarati još kvalitetnije uvjete za život svih građana.

Međutim, smatra, uspjeh Istre bio bi znatno veći kad bi se pojednostavile administrativne procedure koje, kako je rekao "koče daljnji razvoj jer je državni aparat spor, trom i neučinkovit".

"Decentralizacijom Hrvatske omogućilo bi nam se da sami upravljamo svojim daljnjim razvojem jer smo bezbroj puta pokazali da smo u tome bolji od države. Imamo znanje i resurse, imamo naše marljive poduzetnike i sve pretpostavke da nastavimo biti lokomotiva razvoja Hrvatske i od toga nećemo odustati" - zaključio je istarski župan Valter Flego.

Program dodjele poduzetničkih kredita "Poduzetnik ISTRA 2016." namijenjen je poticanju razvoja gospodarstva Istarske županije u ovoj godini, do sada je odobreno 25 predmetnih zahtjeva u iznosu od nešto više od 21 milijun kuna koji su proslijeđeni na daljnju obradu u poslovne banke. Krediti se dodjeljuju za nove investicije ili za trajna obrtna sredstva, a kod obje je namjene maksimalni iznos kredita 1,5 milijuna kuna. Namjena kredita uključuje investicijske kredite - kupnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme, nabavu novih proizvodnih objekata te obrtna sredstva do 30 posto iznosa kredita. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se