Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazlažu odluku

Fitch pojasnio detalje zadržavanja kreditnog rejtinga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bonitetna agencija Fitch, koja je Hrvatskoj zadržala isti kreditni rejting, objavila je novo izvješće, u kojem obrazlaže svoju odluku. Evo kojim je potezima Vlada izborila održavanja rejtinga i povoljniju prognozu za budućnost.

Dovođenje proračuna u red spasilo je rejting. Pregovori sa sindikatima bili su, i zapravo su još uvijek, jedan od najzahtjevnijih poslova u prvom dijelu mandata ove Vlade. Upravo taj posao Fitch ocjenjuje kao pozitivan. U Fitchu smatraju da će promjene kolektivnih ugovora učiniti plaće javnih djelatnika fleksibilinjim u odnosu na gospodarska kretanja. No i uvođenje poreznog reda bilo je im bitno.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Novac Kreditni rejting Prvi put u povijesti: Hoće li se Hrvatska iduće godine naći u društvu u kojem nikada dosad nije bila?

Fitch pozitivno gleda na Vladine napore da unaprijede naplatu poreza te napore u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Ipak upozorili su da se hrvatska ekonomija suočava s padom gospodarstva koji traje od 2008.

>> Fitch ratings presudio: Vlada radi dobar posao

Ovo novo izvješće donijelo je i prognozu gospodarskog rasta. U Fitchu smatraju da će gospodarstvo u 2012. pasti za 1,7 posto a da će u 2013. rasti za 1,5 posto. Upozoravaju i da je problem i niska stopa zaposlenosti u gospodarstvu. No bez obzira na to Hrvatskoj su podigli prognoze iz negativnih u stabilne.

Nakon Fitcha i druge dvije najmoćnije bonitetne agencije Stanard and Poor's i Moody's ove jeseni dat će svoju ocjenu hrvatskog kreditnog rejtniga. Stručnjaci procjenjuju da ona neće biti znatno drukčija od Fitchove. Ključni izazov, koji ostaje Vladi smanjivanje je proračunskog manjka kroz nove rezove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene