Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgledi stabilni

Agencija Fitch: Kreditni rejting Hrvatske ostaje isti, ali će Agrokor usporiti rast BDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rejting agencija Fitch u petak je objavila kako Hrvatska ostaje na dosadašnjem rejtingu "BB" uz stabilne izglede, ali napominju i da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast BDP-a na 2,6 posto u 2017. godini.

Fitch ocjenjuje kako hrvatsko gospodarstvo ima koristi od povoljnih cikličkih uvjeta - jačanje rasta regionalnih trgovinskih partnera, povoljne dinamike plaća i zapošljavanja, snažnih turističkih priljeva i poboljšane apsorpcije sredstava iz EU fondova. To je rezultiralo rastom realnog BDP-a u 2016. na 3 posto (najbrže od 2007. godine), a vjerojatno će ostati jednako uspješno i u 2017. godini.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Slika nije dostupna Sad smo na BBB- Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske. Pad BDP-a bit će gori od očekivanog, agencija otkrila i što ga je zaustavilo

Međutim, na gospodarske rezultate utjecat će restrukturiranje Agrokora, piše Fitch te dodaje kako je dug Agrokora na kraju prvog kvartala 2017. bio 12 % BDP-a, pa u agenciji očekuju da će se pad Agrokora proširiti na dobavljače i banke te utjecati na zaposlenost, investicije i rast kredita. Sve ti, predviđa Fitch, utjecat će na realni rast BDP-a koji će usporiti s prošlogodišnjih 3 posto na 2,6 posto u 2017. godini, i to u slučaju urednog restrukturiranja Agrokora.

Fitch ističe kako potencijalni rast RH ostaje slab u usporedbi s drugim zemljama, na razini od 1-2 posto, i to zbog nepovoljnih demografskih pokazatelja, strukturnih krutosti, tekuće vanjske zaduženosti i niskih ulaganja tijekom recesije 2009.-2014. godine.

Napominju i kako su poboljšane javne financije, što je dovelo do ukidanja postupka prekomjernog deficita od strane EU u lipnju. No, nakon snažnog smanjenja proračunskog manjka 2016. godine od 0,8 posto BDP-a, predviđa se da će se deficit povećati na 1,4 posto u 2017. godini. Fitch predviđa umjerene deficite do 2019. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić je kazala kako je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene