Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati za 2013.

VIDEO Fiskalizacija dala rezultate: Promet najviše porastao kod ugostitelja, evo kako se varalo....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući fiskalizaciji tijekom prošle godine izdano je više od dvije milijarde računa. Najviše je promet porastao kod ugostitelja, i to za 40 posto u odnosu na 2012. godinu.

Fiskalizacija je dala rezultate. Tijekom 2013-te godine izdano je više od dvije milijarde računa na iznos veći od 127 milijardi kuna. Drugim riječima - potrošili smo više od jednog cijelog hrvatskog proračuna.

Najviše je promet porastao kod ugostitelja, i to za 40 posto u odnosu na 2012. godinu. To je pretvoreno u kune oko 2 milijarde i 600 milijuna kuna. Rastao je i promet u trgovini na malo. I to su podaci iz 2013. godine, uspoređeni s 2012. kada nije bilo fiskalizacije.

Evo što je obilježilo prvu fiskalnu godinu!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domišljatost ili... Stručnjaka prevare ne čude: Evo na koje sve načine varaju državu na izdavanju računa Slika nije dostupna Tako je odlučeno Zašto sustav naplate cestarina nije fiskaliziran?

Inače, cijeli ovaj proces fiskalizacije, nailazio je na brojne otpore, postojali su razni izgovori npr. da nemaju internet i slično, no, bilo je i onih koji su, poput vlasnika jednog zagrebačkog restorana restorana, prihvatili ono što se mora. Koliko je ukupno novca više leglo u državnu blagajnu znat će se tek kada se obrade porezne prijave.

Porezna uprava zna broj računa

Vlasnik restorana Božo Popović teško bi prebrojao koliko je računa u godinu dana izdao. 'Iskreno, nisam ni gledao, kako smo radili prije, tako radimo i sada, ništa specijalno se nije dogodilo', rekao je i dodao kako na zagrebačkoj Kajzerici jedino imaju problema s internet vezom koja se stalno prekida.

Broj računa zato zna Porezna uprava, ali i rezultate fiskalizacije. Ugostitelji su u 2013. godini promet povećali za 40 posto, ili za 2,600 milijardi kuna. Otpora je bilo - pogotovo na tržnicama, a sukobi se rješavali i šakama. No, danas su na njih naučili i trgovci.

PADA NOVI REKORD: Evo koliko Hrvati troše!

'Navikli smo se na fiskalnu blagajnu i normalno radimo sve kao i prije', kaže jedan od prodavača. Navikli su se i kupci pa tako jedan od njih kaže da se osjeća sigurnije i osjeća veću kontrolu nad trgovinom.

Lovilo se u mutnom

A zbog fiskalnih računa i promet u trgovini je porastao. I to za 14 posto ili 5 milijardi i 200 milijuna kuna. Lovilo se u mutnom. Pa je tako primjećeno višestruko korištenje istog računa, vrijeme usluge nije na računu, netočni nazivi artikala (naručena pizza, račun za ćevape), prijava računa s 0,00 kn, izdavanje fotokopija. 'I dan danas 30-ak posto naših poreznih obveznika koje nadziremo čini nepravilnosti i još smo u prisili da im pečatimo radnje i tako dalje', kaže Josip Lozančić, pomoćnik ravnateljice Porezne uprave.

Takvih je bilo više od tisuću. A samo kazni, država je naplatila više od 11 milijuna kuna. Fiskalizacija je otkrila i neke stvari o navikama Hrvata. Najviše vole trošiti petkom. Ali jedne srijede izdano je najviše fiskalnih računa - bilo je to 14. kolovoza, dakle srijeda prije produženog vikenda.

Sami građani prijavili su oko 5 tisuća nepravilnosti, a inspekcije porezne uprave utvrdile su nepravilnosti u 6 tisuća nadzora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene