Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Josipovićem

Fischer: Bilateralni problemi ne smiju stajati na putu u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilateralni problemi dviju država nikako ne bi jednoj od njih smjeli stajati na putu prema članstvu u EU, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer nakon susreta s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem u Beču.

"Ne libim se reći da je naše mišljenje kako se pristupanje EU-u i bilateralni problemi s nekom zemljom članicom ne smiju povezivati" kazao je austrijski predsjednik Heinz Fischer. "Radi se o različitim stvarima i ne treba ih miješati" dodao je.

Slovenija prije ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora zahtijeva da Hrvatska povuče punomoći na osnovi kojih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode postupke pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB).Austrijski predsjednik je pozdravio pristupanje Hrvatske EU-u uz poruku kako "želi i nada se da će to pristupanje, na temelju svih dosadašnjih izvješća Europske komisije, biti uspješno".

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Slika nije dostupna Predsjednik Fischer u posjeti Austrija za što bržu ratifikaciju hrvatskog ugovora

Predsjednik Josipović boravi u dvodnevnom radnom posjetu Austriji, u sklopu kojeg će se sastati i s gradišćanskim Hrvatima. "Uživamo punu potporu Austrije i zajedno iščekujemo taj 1. srpnja sljedeće godine", kazao je šef hrvatske države, istaknuvši da i današnji sastanak s predsjednikom Fischerom predstavlja nastavak "stabilne i plodonosne suradnje" dviju zemalja. "Ovo je već treći ili četvrti naš sastanak u posljednje vrijeme", dodao je Josipović.

>> Evo gdje Azerbajdžan želi uložiti milijarde u Hrvatskoj!

Dvojica državnika razgovarala su i o aktualnom stanju u Hrvatskoj i Austriji posebice kao teme izvdojivši borbu protiv korupcije, pitanje nezaposlenosti i poticanje ulaganja. "Hrvatska kao zemlja u razvoju još uvijek prilagođava svoje gospodarstvo europskim normama", rekao je Josipović koji je svog sugovornika upoznao s dopunama Zakona o poticanju ulaganja. Austrija je najveći ulagač u Hrvatsku.

Predsjednik Josipović je kao cilj svog boravka u Austriji naveo i posjet gradišćanskim Hrvatima. U utorak će posjetiti sedam općina s hrvatskim stanovništvom u Gradišću. "Sutra posjećujem gradišćanske Hrvate. To je vrlo važno za jedinstvo hrvatskog naroda, ali je također od iznimne važnosti za dobrosusjedske odnose s Austrijom" rekao je Josipović. Istaknuo da bi upravo gradišćanski Hrvati mogli biti ulagači u Hrvatsku. Večeras će predsjednik Josipović na bečkom Glazbenom sveučilištu održati govor o politici i glazbi, te nazočiti koncertu zagrebačke Muzičke akademije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene