Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZNOS TAJNA

OFFSET PROGRAM Finska Patria financira obuku hrvatskih znanstvenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobra vijest za domaće znanstvenike.

Finski proizvođač vojne opreme Patrija financirat će obuku hrvatskih znanstvenika u Madridu i osnivanje suvremenog laboratorija za istraživanje raka dojke i prostate u Zagrebu, koji će zatim surađivati s bolnicama, istraživačkim centrima, kompanijama i vojnom industrijom, rekli su predstavnici Patrije u petak u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poznata delegacija vlade Plenković otkrio koji ministri idu u Vukovar, među njima i Milošević. Predsjednik Milanović dolazi na Ovčaru Gašenje požara, arhiva (Foto: Pixell) Nema opasnosti Požar na Institutu Ruđer Bošković, trojica vatrogasaca završila u bolnici

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković idućeg će mjeseca otići na Sveučilište San Pablo CEU u Madridu gdje će proći obuku iz nove istraživačke metode - metabolomike, koja proučava kemijske procese u tijelu, pa se nakon godine dana vratiti u Zagreb gdje će nastaviti istraživati u budućem odjelu.

Sporazum je dio offset programa na koji se Patria obvezala 2007. godine, kada je Hrvatska nakon javog natječaja od nje kupila 84 oklopna vozila za 112 milijuna eura. Finska kompanija tada je obećala sudjelovati u prenošenju tehnologije, znanja i pomoći pri privlačenju ulaganja u Hrvatsku do kraja 2020. godine.

"Ovaj će projekt trajati četiri godine te se poklapa s vremenskim rokom za naše obveze", izjavila je Minna Mantere, dopredsjednica Patrije za offset program dodavši kako "ima još potencijala jer dobro poznajemo hrvatske kompanije".

Mantere je odbila reći s koliko će se novca financirati istraživački projekt pozvavši se na povjerljivost informacija u skladu s dogovorom između Patrije i hrvatskog Ministarstva gospodarstva.

Petero istraživača i jedan tehničar otputovat će u Madrid, odakle bi trebali prenijeti znanje koje može dovesti do novih spoznaja i liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) od kojeg boluju mnogi hrvatski branitelji. Kod ratnih veterana je 100 posto veća učestalost obolijevanja od raka prostate i raka dojke dok svaka druga izbjegla osoba iz ratnih područja pati od tjeskobe ili stresa.

"To je po važnosti jedan od najvećih znanstvenih projekata ikadai", rekao je Neven Žarković, znanstvenik s instituta Ruđer Bošković koji se bavi izučavanjem oksidacijskog stresa, koji dovodi do tih oboljenja.

"Ovime ćemo dobiti mogućnost da u idućih 15 godina mi u Hrvatskoj postanemo stručnjaci, mjerilo za buduće međunarodne i industrijske projekte. Time bi privukli različite kompanije", dodao je.

Hrvatski znanstvenici će prvih mjesec dana učiti teoriju, a idućih jedanaest provesti u radu s kolegama na Sveučilištu San Pablo CEU. Metabolomika je metoda vezana za kemijske procese koji nastaju u tijelu.

"Mi ondje imamo najbolju platformu za metabolomiku. U odjelu radi 20 osoba koje će uvježbati hrvatske znanstvenike", rekla je direktorica sveučilišta u Madridu Coral Barbas Arribas. To privatno sveučilište s 10.000 studenata, koje se financira preko neprofitnih organizacija, deset je godina surađivalo s europskim proizvođačem zrakoplova Airbusom.

Airbus je do prosinca 2014. bio manjinski dioničar Patrije s 26,8 postotnim udjelom. Finska je tada otkupila taj udio postavši stopostotnim vlasnikom Patrije. "Airbus je s CEU-om radio na sličnim offset programima pa smo zato njih izabrali", rekla je offset menadžerica u Patriji Emilia Porko.

Nakon transfera tehnologije putem obuke i istraživača, na Ruđeru bi trebao biti osnovan laboratorij za metabolomiku koji će biti vezan uz svjetski poznati Laboratorij za oksidacijski stres (LabOS) na Ruđeru te će se moći koristiti i za komercijalna znanstvena istraživanja. U njemu će biti stalno zaposleno šest osoba te još desetak gostujućih znanstvenika i studenata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene