Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vratiti kulturu'

Fini za očuvanje 'talijanstva' u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik zastupničkog doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini u Trstu je izjavio kako područja u Sloveniji i Hrvatskoj koje su Talijani napustili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata treba 'oživjeti novim dobom talijanstva' ali ne u 'duhu agresivnosti' spram Slovenije i Hrvatske, prenose u subotu talijanske agencije.

Te su zemlje dio 'baštine nacionalnog identiteta' i tamo 'treba vratiti našu kulturu, vaše lijepo narječje, sjećanje na domovinu', rekao je Fini na cermenoniji u Trstu, napomenuvši da to ne treba činiti u 'agresivnom duhu' spram Slovenije i Hrvatske, prenijela je agencija Adnkronos. Fini je danas u Trstu bio na otkrivanju spomen obilježja talijanskoj studentici Normi Cosetto koju su jugoslavenski partizani 1943. silovali i bacili u krašku jamu. Norma Cosetto danas u Italiji predstavlja jedan od simbola stradanja i egzodusa Talijana na područjima Hrvatske i Slovenije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fini odbio dati ostavku 'Berlusconi vodi vladu kao autokratski direktor' Slika nije dostupna Bivši talijanski ministar na plakatima s fašističkim pozdravom

Tom je prigodom na pitanje novinara o širenju Europske unije na Hrvatsku Fini izjavio kako 'prije no što se postavi pitanje nastavka širenja EU-a treba postaviti pitanje kako učiniti da EU bolje funkcionira' i upozorio da prije novog širenja članice trebaju ratificirati Lisabonski sporazum. Neke zemlje poput Hrvatske zadovoljavaju nužne uvjete za traženje članstva ali, napomenuo je Fini, 'treba sačekati da se dovrši ratifikacija'.

Agencija Adnkronos navodi i da se u razgovoru za tršćanski Il Piccolo Fini izjasnio za čin pomirbe predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske, ali 'kada za to sazrije vrijeme i kada će sve strane imati svijest da jedan čin može potvrditi pomirbu samo ako podrazumijeva iskrenu politiku i isto tako iskrenu spremnost na rasvjetljavanje tragičnih zbivanja, prihvaćajući vlastite krivnje i priznajući povijesnu istinu'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene