Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv korupcije

Mediji u BiH: Je li Polančec radio sam?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O uhićenju bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca izvijestio je Financial Times.

Damir Polančec, bivši hrvatski zamjenik premijera uhićen je u utorak pod sumnjom za korupciju vezanu za Podravku, djelomično privatizirane kompanije za proizvodnju hrane, piše Financial Times.

Pročitajte i ovo PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao''

Polančec koji je ostavku dao prije pet mjeseci zbog skandala o navodnoj kupnji dionica, najviše je rangiran službenik koji je do sada uhićen u bivšoj jugoslavenskoj zemlji za korupciju. On niječe krivnju. Policija kaže da je priveden na ispitivanje zbog istrage koja je u tijeku.

>> Nobilo: 'Polančec ima energije i želi u bitku'

Vladi se pridružio 2005. godine. Osim njega, još se nekoliko službenika Podravke sumnjiči da su preusmjeravali financijska sredstva kako bi privatno kupovali dionice Podravke novcem te kompanije.

Europska unija inzistira na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj kako bi završili pregovore još ove godine, a Zagreb se nada u EU ući početkom 2012.

Uhićenje Polančeca, piše Financial Times, vodi istražitelje korak bliže bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji je prošlog srpnja podnio ostavku. Tužitelji se nadaju da će povezati Sanadera sa slučajem Podravke kao i s navodnima o uzimanju mita austrijske banke Hypo.

Nasljednica Sanadera na mjestu premijerke Jadranka Kosor, distancirala se od bivšeg premijera i obećala je da će iskorijeniti korupciju. Uspjela se othrvati Sanaderovom povratku u politiku. Na optuženičkoj klupi za pronevjeru je još jedan bivši visoki dužnosnik, Berislav Rončević.

Mediji u BiH: Je li Polančec radio sam?

Uhićenje Damira Polančeca izazvalo je veliku pozornost medija u BiH, a neki od njih nagađaju da se sada otvara put procesuiranju još značajnijih osoba. Sarajevsko 'Oslobođenje' opširno izvješćuje o akciji USKOK-a i hrvatske policije. List navodi da je u hrvatskoj javnosti nakon Polančecova privođenja otvoreno pitanje je li ovaj bivši visoki dužnosnik djelovao samostalno i hoće li istraga o nezakonitostima povezanim s koprivničkom 'Podravkom' dovesti i do bivšeg hrvatskog premijera Sanadera.

'Hrvatska hapsi privatizacijsku mafiju', piše na naslovnici 'Dnevni avaz' prenoseći sve potankosti o privođenju Polančeca. List ističe i to da je HDZ odlučio suspendirati Polančeca sa svih stranačkih dužnosti te da je i premijerka Jadranka Kosor dala izravnu potporu svim akcijama pravosuđa u provedbi zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene