Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči obnovljenih pregovora s EU

Financial Times: Hrvatska se oporavlja od krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ekonomija je na putu oporavka od krize, piše Financial Times (FT), nakon neočekivano pozitivnog drugog obračunskog kvartala ove godine.

Trenutni deficit u drugom kvartalu narastao je na samo 901 milijun eura, što je smanjenje od 51 posto u odnosu na isti period prošle godine, prema službeno dostupnim podacima iz ureda za statistiku. Trend povećanja prihoda kontinuirano se nastavio u srpnju i kolovozu, podižući optimizam investitora za nadolazeće razdoblje i iduću godinu.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" U Novu sa starim problemima - 5 kad prođu korona i potresi Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima"

Ekonomski analitičari tvrde kako se deficit u prvih osam mjeseci znatno smanjio te kako hrvatskom gospodarstvu slijedi oporavak. 'Ekonomski rebalans je u tijeku. nalazimo se na dnu, a najgore je iza nas', rekao je za Financial Times Goran Šaravanja, glavni ekonomist Zagrebačke banke. Dodao je kako je premijerka Jadranka Kosor, smanjenjem povišica za plaće i uvođenjem novih poreza, uspješno obuzdala krizu u zemlji.

'Zbog globalne ekonomske krize, pala je domaća potražnja, ali proporcionalno s tim pala je i razina uvoza. Posljedica toga jest uravnotežena trgovinska bilanca', istaknuo je Šaravanja. FT navodi i kako je i hrvatski turizam doživio blagi pad, od 2,5 posto manje noćenja nego lani u isto doba, ali da je svejedno ostvarena dobit od 1,5 milijardi eura. Direktna ulaganja u Hrvatsku, s druge strane, praktički su se prepolovila, no to bi se trebalo promijeniti ponovnim revitaliziranjem pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene