Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše u Zagrebu

Fina izdala ukupno 10.015 pregleda duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje izdanih pregleda duga evidentirano je u Dubrovniku (46), potom Gospiću (106) i Požegi (119).

Na šalterima u poslovnicama Financijske agencije (Fina) od ponedjeljka, 2. veljače, do petka, 6. veljače u 13 sati, građanima je izdano ukupno 10.015 pregleda duga, dok je na internetskoj aplikaciji otpis duga - javna objava bilo 19.070 registriranih građana koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga za otpis, objavila je Fina.

Pročitajte i ovo Što svi žele - 1 Jasni zahtjevi Pravi je trenutak za obećanja: Evo koje želje najveći sindikati žele da im ispuni nova vlast Vinka Ilak (Foto: Dnevnik.hr) dugovi se otpisuju Nekima sramota, a za druge – novi početak: "Nije mi se ovo dogodilo jer sam pretjerano trošila''

Po podacima koje je Fina objavila na svojim internetskim stranicama, građani su u poslovnice Fine najčešće dolazili u Zagrebu gdje je izdano 1.836 pregleda duga po vjerovnicima, a potom u Splitu 1.198, Bjelovaru 972, Osijeku 867, Rijeci 705.

Najmanje izdanih pregleda duga evidentirano je u Dubrovniku (46), potom Gospiću (106) i Požegi (119).

Pregled duga sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu (podatke o vjerovniku/cima, o iznosu glavnice duga, trajanju blokade i dr.) sve sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine. Pregled duga izdaje se građanima/dužnicima koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe.

Na internetskim stranicama Fine od subote, 31. siječnja, građanima su dostupni svi podaci vezani uz otpis dugova ili odgodu ovrha te svi potrebni dokumenti i obrasci za taj postupak.

Zahtjevi za otpis dugova se mogu podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja, a u prva dva mjeseca primjene (od 2. veljače do 2. travnja) isključivo će dužnici prema kriteriju A imati pravo pristupiti mjerama.

Prvi korak

Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a procjenjuje se da je riječ o oko 60.000 građana.

Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Građani koji mogu podnijeti zahtjev za otpis su korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (kriterij A) te građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (kriterij B). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene