450010
450010
450010
450010
450010

Fina: 607 građana proglasilo osobni bankrot u 2016. godini

  • , 13.09.2016., 13:37
  • Autor:
  • komentara

Fina je objavila popis građana koji su od početka godine dosad proglasile osobni bankrot. Riječ je o ukupno 607 osoba čije ukupne obveze iznose preko 266 milijuna kuna.

 
 
 
 
607 građana predalo zahtjev za osobni bankrot (Video: Dnevnik Nove TV)
607 građana predalo zahtjev za osobni bankrot (Video: Dnevnik Nove TV)

Podaci o stečaju građana za ovu godinu, odnosno period od početka godine do 12. rujna, koje je objavila Fina, pokazuju da je postupak osobnog bankrota zatražilo 607 osoba. Ukupna dugovanja tih građana iznose 266.901.519 kuna, a najviše prijava osobnog bankrota pristiglo je iz Zagreba.

Prema tablici koju je objavila Hina, 322 građana Zagreba duguje 645 vjerovnika ukupno 99.354.782 kuna. Prema broju osobnih bankrota, na drugom mjestu je Osijek, gdje 55 građana duguje 229 vjerovnika ukupno 22.572.424 kuna. Na trećem mjestu je Pula u kojoj je 38 građana prijavilo osobni bankrot s ukupnim dugovanjem od 13.397.740 kuna.

Od zanimljivijih podataka iz tablice koju prilažemo u galeriji, valja istaknuti grad Dubrovnik, u kojem je šestero građana prijavilo osobni bankrot, s ukupnim dugom od preko 29 milijuna kuna.

Kao što je već navedeno, ukupan broj prijava osobnog bankrota jest 607 osoba, a ukupan broj vjerovnika koji potražuju svoja sredstva iznosi 2536.

Podsjetimo kako građani mogu pokrenuti osobni bankrot. Potrošač postupak pokreće tako što u poslovnicu Fine preda zahtjev koji se može naći na stranicama Ministarstva pravosuđa. Pravo na pokretanje postupka imaju potrošači koji su u blokadi duže od 90 dana i s dugom većim od 30.000 kuna. Uz zahtjev se prilaže i popis imovine i obveza, dokaz o postojanju stečajnog razloga. Osim zahtjeva piše se plan ispunjenja obveza. 300 kuna stoji predujam za postupak, no može se zatražiti i besplatna pravna pomoć.

Nakon sastavljenog plana ispunjenja obveza i uplate predujma, savjetovalište će poziv za sudjelovanje u postupku stečaja za potrošača i vjerovnika objaviti na internetskim stranicama Fine. Posrednik u Fininom savjetovalištu u razdoblju od jedne do pet godina provjerava financijsko ponašanje dužnika, unovčava i raspodjeljuje imovinu te raspolaže imovinskim pravima u dužnikovo ime.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se