Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana Jurak i Pavošević

'HDZ je naručivao, a Fimi media je sve to plaćala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Ivi Sanaderu se nastavilo se obranama Branke Pavošević i Nevenke Jurak.

'Ostajem kod iskaza koje sam dala u ovom postupku, kako u USKOK-u tako i pred istražnim tijelima. Osjećam se krivom i ostajem pri svakom od iskaza. Vrlo mi je žao što sam se našla u toj životnoj situaciji i što sam počinila kaznena djela za koja se smatram krivom. Radi toga pati moja obitelj, ja sam se razboljela, dvije i pol godine sam na bolovanju i dobila sam otkaz, to je sve što sam željela reći i ostajem kod svog zakonskog prava i ne želim odgovarati ni na kakva pitanja', rekla je pred sudskim vijećem Branka Pavošević.

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Slika nije dostupna Ništa od svjedoka danas Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali

Nevenka Jurak kaže da ju je na sve natjerala teška financijska situacija. Tvrdi da joj je banka htjela uzeti kuću jer nije mogla plaćati kredit. 'Nigdje nisam mogla naći posao pa sam se sjetila Mladena Barišića i molila ga za pomoć. Rekao je da će porazgovarati sa Sanaderom jer HDZ traži novu marketinšku agenciju. Za par dana je nazvao rekao da je sve OK i da počinjemo raditi. Sukladno dogovoru ja sam iznos dobiti dizala s računa i davala Barišiću. Tijekom vremena zahtjevi su bili sve veći. Ja to nisam mogla ispoštovati bez povećanja opsega posla, a to se povećanje dogodilo nakon famoznog sastanka u Vladi sa direktorima javnih poduzeća. Fakturirala sam fiktivne fakture za nikad odrađene poslove koje su privatnici plaćali. Bilo me strah, no Barišić je rekao da Sanader poručuje da se ne bojim i da je sve pod kontrolom', kazala je Jurak na sudu.

Jurak je rekla i da je HDZ naručivao robu, a Fimi media je plaćala sve što su naručili. ponovila je da joj je žao i da je dala suglasnost da joj se oduzme sva protupravno stečena imovinska korist. 'Sav moj trud i rad od 35 godina je izbrisan na način da nemam ni zdravstvenu zaštitu', rekla je Nevenka Jurak.

>> 'Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, ako se ne držite hijerarhije pojedu vas pirane'

Osim što su priznale Uskokove optužbe Branka Pavošević je svoj iskaz potkrijepila bilježnicom u koju je zavodila sve stranačke isplate 'na ruke', a među HDZ-ovcima koji su se navodno namirivali iz 'crnog fonda' po njenim je tvrdnjama bilo i nekoliko visokih stranačkih dužnosnika poput Biance Matković i Darka Milinovića.

Podsjetimo, jučer je svoju obranu iznosio nekadašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, nakon čijeg je iznošenja obrane Ivo Sanader ustvrdio da je njegov bivši suradnik lažnim iskazom pokušao od osumnjičenika postati svjedok, baš kao što je pošlo za rukom bivšem HDZ-ovom glavnom tajniku Ivanu Jarnjaku.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je svjedočenju Ratka Mačeka, s kojim trenutno dijelu optuženičku klupu u slučaju Fimi media, prisjetivši se da mu se Maček nakon svjedočenja u Uskoku ispričao jer ga je navodno teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića.

Sanader je sudskom vijeću kazao da ga je Maček nazvao telefonom nakon što je pušten iz pritvora. 'Kada sam se branio sa slodode nazvao me Maček i ispričao mi se što me teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića. No, kazao je da me očito nije dovoljno teretio jer poput Jarnjaka nije postao svjedok nego je ostao osumnjičenik', kazao je Sanader.

Njegov je bivši glasnogovornik na sudu odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju državnog novca preko agencije Fimi media, ali je priznao da je na Sanaderov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao ultradesničarski tjednik Hrvatski list koji je oštro kritizirao vlast.

Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja Maček je rekao da se u politici nikada ne propituju odluke nadređenih, jer 'politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane'.

Maček je odbio odgovarati jedino na pitanja Sanaderove obrane koju je zanimalo koliko je puta bio u Uskoku, je li ga prije svjedočenja kontaktirala Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor i je li njegov iskaz u kojem tereti bivšeg premijera rezultat pritisaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene