Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvuklo se 35 milijuna kuna

Jurak: Barišić je sav novac iz Fimi medije nosio Sanaderu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas će se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti čitanje iskaza Nevenke Jurak u slučaju Fimi media.

Nevenka Jurak, vlasnica tvrtke Fimi media brani se šutnjom, te ne želi odgovarati na pitanja suda zbog čega se na zagrebačkom Županijskom sudu čita njen iskaz USKOK-u iz kolovoza 2010. godine.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Nestala Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća

Dio njenog iskaza pročitan je jučer, a iz njega se saznalo da se kroz godine iz državnih tvrtki izvuklo 35 milijuna kuna koji su se predavali Mladenu Barišiću.

>> VIDEO: Pogledajte cijele iskaze Nevenke Jurak i Branke Pavošević

Čitanja iskaza Nevenke Jurak USKOK-u 11. studenog 2010.:

Jurak je USKOK-u  rekla kako se žalila Mladenu Barišiću zbog izdavanja fiktivnih računa državnim tvrtkama, te tvrdi kako se počela bojati zbog toga što radi i tražila da se to zaustavi, no slični su zahtjevi i dalje stizali, a Barišić joj je rekao kako se ni zbog čega ne treba bojati.

Navela je desetak tvrtki kojima su se ispostavljali fiktivni računi od strane Fimi medije za poslove koji nikada nisu obavljeni, no kaže kako se ne može sjetiti tko joj je uopće dao glavne informacije o tim tvrtkama i iznose koje je trebalo napisati na ispostavljenim računima. Među tim tvrtkama bio je i 'Viadukt'.

Jurak je u svom iskazu rekla kako su 2010. godine dogovorili suradnju o snimanju promotivnog filma 'Prometna renesansa Hrvatske', a pregovore je vodio ministar Kalmeta. Rekla je kako je Fimi media dugo čekala isplatu za to o Ministarstva, no na kraju je ipak od tog posla dobro zaradila.

>> Pogledajte nikad prikazani film 'Prometna renesansa Hrvatske' za koji je Fimi mediji plaćeno 612.000 kuna

Čitanje iskaza Nevenke Jurak USKOK-u 22. studenog 2010.:

U ovom je iskazu Jurak rekla kako joj se 2009. godine obratio direktor Hrvatskog nogometnog saveza Davor Gobac sa zamolbom da mu pomogne pronaći sponzore za Svjetsko rukometno prvenstvo. Ona mu je našla sponzore koji su izdvojili 10 milijuna kuna od kojih je čak 5 milijuna otišlo Fimi mediji. Za taj je novac njena tvrtka trebala organizirati proslavu nakon prvenstva, no to se nije dogodilo.

Jurak je kazala kako je znala da Barišić sav novac iz Fimi medije nosio u HDZ. Rekao joj je da to radi jer u stranci nemaju dovoljno novca za isplatu plaća. Tvrdi kako je Barišić sav novac davao Sanaderu, te smatra kako Barišić zapravo nije ni znao što se događa.

Fimi media surađivala je i s Fondom za zaštitu okoliša, no Jurak kaže kako nijedan od tih računa nije fiktivan jer je svaki posao koji je bio naplaćen bio i obavljen.

Odvjetnik Ive Sanadera, Goran Suić, uložio je prigovor na dio iskaza Nevenke Jurak u kojem ona tereti Sanadera, kazavši kako Jurak želi želi ishodoti bolji položaj za sebe u ovom suđenju. Prigovorio je i na to što Jurak nema nikakvih osobnih saznanja o ovome, već je sve informacije dobila od treće osobe, Mladena Barišića.

Ivo Sanader također je prigovorio na iskaz Nevenke Jurak i upozorio na nelogičnosti u tom iskazu i na diskrepanciju između njenog i Barišićevog iskaza o istim okolnostima.

Kao predstavnik tvrtke Fimi media, na svjedočenje je pozvana Marica Ivanković koja je priznala katznenu odgovornost Fimi medije kao pravne osobe, ali je isključila odgovornost u razdoblju od kraja 2003.do ožujka 2005. jer o tome ne postoji nikakva dokumentacija. Dodala je kako će na pitanja odgovarati na kraju dokaznog postupka.

Dnašnje ročište je završilo, a nastavit će se u ponedjeljak 14. svibnja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene