Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočila i Mirjana

Na suđenju Sanaderu bilo je i romantičnih pusa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom dvogodišnjeg suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, na klupi za svjedoke slučaja Fimi media izredalo se 196 osoba. Jedna od njih bila je i njegova supruga Mirjana Sanader.

Mirjana Sanader nije se pozvala na zakonsku blagodat prema kojoj ne mora svjedočiti, već je hrabro odlučila reći sve čime može pomoći svojem voljenom suprugu.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna AFERA FIMI MEDIA Ni iz trećeg puta nije iznosio obranu: Suđenje Sanaderu prebačeno za rujan

Tako je 2. prosinca prošle godine izjavila kako nikad nije bila prisutna kad je Mladen Barišić u njihovoj kući navodno predavao novac.

'Provjerite u policiji koja je danonoćno čuvala našu kuću i pregledavala sve koji su ulazili u kuću. Zahvaljujem se što ste mi dopustili da dokažem da oni koji su oduzeli imovinu meni i mojoj djeci nisu u pravu', rekla je Mirjana.

Sud je tijekom suđenja za Fimi mediu zatražio od nje da objasni porijeklo imovine, pa tako i računa od 47 tisuća eura u Raiffaisen banci u Austriji.

FIMI MEDIA Kako je crna bilježnica zakopana u vrtu otkrila najveće afere HDZ-a?

'Tijekom cijelog života ja i Ivo smo radili i stvarali', rekla je Mirjana. 'Za vrijeme studija su nam pomagali roditelji. Nakon doktorata vratili smo se u Hrvatsku. Muž je radio cijelo vrijeme. Devet godina nismo imali djece i bili smo fokusirani isključivo na rad. Vještak je de facto naveo da ništa nismo radili. Moj suprug je bio marljiv i poduzetan i jako dobro zarađivao', istaknula je Mirjana.

'Ispada da ja nisam bila živa 1992. godine. Ja sam vam dostavila dokument o tome što sam radila u Austriji. Ivo je bio suvlasnik tvrtke. U to vrijeme smo kupili prvi, kako vi kažete, luksuzni automobil', rekla je Mirjana.

'Devedesete je Ivo osnovao HDZ u Tirolu i silno se htio vratiti u Hrvatsku, a protiv moje volje. Imali smo kapital koji nam je davao sigurnost. Imali smo dobra primanja svih tih godina, sve dok nam ih tužiteljstvo nije oduzelo', istaknula je Mirjana.

'Živjeli smo i radili u Austriji. Naravno da smo imali račune na kojima je bilo novaca. Sve što nam je oduzeto zakonski smo stekli. O nama se sve zna. Možda se to ne želi prihvatiti, jer se uspjeh teško prihvaća. Da ne postoji štednja ne bi postojale banke. Štednja je europski način življenja. Radom i obrazovanjem smo sve stekli. Štedjeli smo za djecu i starost. Pitajte me za našu zbirku, to mi je jako važno', rekla je Mirjana.

'Zbirka umjetnina je nastala od njegovih slika iz mladosti pa s vjenčanja koje smo dobili na poklon. S dva kombija smo ih dovezli u Hrvatsku. To je bio jedini hobi mog supruga. Puno slika je dobio od autora, a neke je i kupio. Procjena vrijednosti nije dobro napravljena jer nisu uzete u obzir tržišne okolnosti. Pedeset posto te zbirke je poklonjeno', objasnila je Mirjana.

'Čim smo se vratili u Hrvatsku kupili smo nekretnine. To je dokaz da smo u Hrvatsku došli s kapitalom. Odnos između naših obitelji uvijek je bio harmoničan. Pomagali su nam i živjeli smo zajedno. Moram nešto reći i o očevom zdravstvenom stanju. Mom ocu uistinu nije dobro i ovo što su napisali nije potpuno', naglasila je Mirjana. Odbila je odgovarati na pitanja tužiteljstva.

'USKOK nije korektan jer su me jednom prisilili da potpišem nešto što nije korektno. To je bio nalog da je Ivo Sanader jedini vlasnik stana. Isto tako, moja kćer Bruna je otišla volontirati u Keniju i blokirali su joj račun na kojem je bilo putno osiguranje u iznosu od tisuću eura. Time su ugrozili život moje kćeri. Bez ikakvog razloga su to napravili i zbog toga ne želim odgovarati na njihova pitanja', rekla je Mirjana.

'Imali smo materijalnu sigurnost pa sam se mogla posvetiti odgoju djece na što sam posebno ponosna. I moj suprug je, koliko je mogao, sudjelovao u odgoju djece, iako je veliki dio života proveo na putu', rekla je Mirjana.

'Tijekom rada u Austriji zaradili smo više stotina tisuća njemačkih maraka. Od toga smo i kupili nekretnine i nakon toga nam je ostalo novaca. Novac na računima moje djece se skupljao od njihovog rođenja. Dobili smo ih nakon 9 godina braka što je veliko veselje i Božji dar. Logično je da se djeca nagrađuju i darivaju', istaknula je Mirjana.

'Bukovčeva kćer poklonila je sliku mom suprugu. Svi su nam poklanjali slike jer znaju da ih je Sanader volio. Ja vjerujem da su nam ih poklanjali iz čistih namjera. Stalno smo dobivali slike na poklon, pogotovo kad su nam se rodila djeca', rekla je Mirjana, koja je zbog nedolaska na svjedočenje nekoliko tjedana ranije kažnjena s 5 tisuća kuna.

Sanaderove kćeri, Petra i Bruna odbile su svjedočiti, pozvavši se na zakonsku blagodat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene