Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obustava rada u znak protesta

Filozofski fakultet: Provest ćemo upise i omogućiti završavanje ispita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi najavljenog štrajka na zagrebačkom Filozofskom fakultetu 6. srpnja, dekan tog fakulteta Damir Boras izjavio je da će obustaviti studijski dio u znak protesta protiv prihvaćanja paketa triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Dekan Boras je istaknuo da će se pobrinuti da svi studenti završe ispite, a rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš poručio je kako se mora voditi računa da se ne ugrozi rad studenata, pogotovo prioriteti koji su sada najvažniji, a to su ispiti. Nakon svečanosti promocije 391 novog doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) dekan Boras je na pitanje novinara o štrajku na Filozofskom fakultetu rekao da je takvu odluku donijelo Fakultetsko vijeće, a ne uprava niti dekan, te da je riječ o dijelu nastavnoga procesa.

'Mi ćemo samo obustaviti onaj studijski dio u znak prosvjeda protiv prihvaćanja zakona, ali zapravo mi i dalje radimo, mi se bavimo znanstvenim radom, istraživačkim radom, mi ćemo provesti upise, a i naravno pobrinut ćemo se da i svi studenti završe ispite', izjavio je dekan Boras. Dodao je da su dosad uglavnom dali već tri ispitna roka, tako da je tom mogućom obustavom vrlo malo ugroženih studenata te obećao da će se potpuno pobrinuti za njih.

'A, što se tiče onog štrajka koji najavljuje jedan od dvaju sindikata, to ćemo provesti u zakonskoj proceduri. Prema tome, vidjet ćemo što će se s tim dogoditi. Ali mi zapravo obustavom dajemo znak da nismo zadovoljni ovakvim zakonima kakvi su sada u proceduri', zaključio je.Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš novinarima je rekao kako misli da termin uopće nije štrajk, nego druga vrsta prosvjeda.

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete

'Studenti ne smiju biti oštećeni'

Rekao je da je inzistirao na tome, da bez obzira koja se akcija pokrene, studenti ne smiju biti oštećeni. 'Mora se voditi računa da se ne ugrozi rad studenata, pogotovo prioriteti koji su sada najvažniji, a to su ispiti', istaknuo je rektor Bjeliš.  'Kako će oni to organizirati, to je na njima, ali ja očekujem da se poštuje taj pristup', rekao je.

Govoreći o mogućim reakcijama Sveučilišta na jesen na početku nove akademske godine Bjeliš je rekao da je Sveučilište dobilo prijedloge nekoliko fakulteta, preko fakultetskih vijeća, o mogućim reakcijama ako se nastavi procedura donošenja novih zakonskih prijedloga bez uvažavanja činjenice da veliki dio, zapravo dominantni dio akademske zajednice, ne samo u Zagrebu, traži da se ta procedura ne nastavi. Najavio je da će Senat, na svojoj sjednici u utorak, 5. srpnja, o tome vjerojatno iznijeti svoj stav.

Vilim Ribić iz Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja (NSZ) uputio je danas rektoru zagrebačkoga Sveučilišta Aleksi Bjelišu otvoreno pismo za zaštitu zakonitosti na Sveučilištu i zaštiti ustavnoga prava na rad nastavnicima Filozofskog fakulteta, koje su potpisali predsjednik tog Sindikata i povjerenik podružnice Filozofskog fakulteta Krunoslav Pisk i Predrag Marković. U pismu se između ostaloga navodi da odlukom dekana zaposlenici koji nisu željeli biti u štrajku moraju u štrajku sudjelovati te da je, kako navode, 'tom nezakonitom odlukom ugroženo ustavno pravo na rad svima onima koji nisu namjeravali štrajkati'.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZ) priopćio je kako je 'dekan Damir Boras na temelju odluke Fakultetskog vijeća odlučio da se 6. srpnja obustavlja rad u nastavi, a prije toga je sindikat tzv. Akademska solidarnost pozvao na štrajk istog datuma'. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene