Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulažu 520 milijuna kuna

Filipinci Luku Rijeka pretvaraju u najveću luku Sjevernog Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlične poslovne vijesti iz Rijeke koja želi postati najveća luka Sjevernog Jadrana, ali i najvažniji ulaz u Europu. U razvoj je uloženo 70 milijuna eura, ili više od 520 milijuna kuna. Potpisan je sporazum s filipinskom tvrtkom koja je jedan od najjačih operatera međunarodnih terminala.

Luka Rijeka od danas ima velikog i važnog strateškog partnera, koji upravlja s 22 pomorska terminala i 16 luka diljem svijeta. 'Ponovo se želimo vratiti na one pozicije koje smo imali sredinom 80-tih, da budemo prva kontejnerska luka na Sjevernom Jadranu, a mislim da ono što nam nosi ovaj partner i ono što dajemo mi, da je to dovoljan ulog za dostizanje cilja', rekao je Denis Vukorepa, predsjednik Uprave Luke Rijeka.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

Kako bi to doista i postigli planirano ulaganje premašit će koncesijom predviđenih 54 milijuna eura. 'Uz investicije koje su već pokrenute, uložit će se više od 70 milijuna eura u opremu, u sustave na raznim dijelovima terminala, ne bi li bili što učinkovitiji i ne bi li povećali promet terminala', rekao je Manny Fernandez, stariji predsjednik ICTSI-ja.

No novi partner u posao unosi i nešto važnije od samoga kapitala. 'Njihove sposobnosti da unaprijede rad na terminalu i sposobnosti da dovedu još tereta s obzirom da su oni operatori na mnogo svjetskih terminala', smatra Marko Babić, državni tajnik za more.

Broj radnika kao ni njihova prava, kažu, neće se smanjivati. 'To je bio jedan od uvjeta o kojem smo zaista vodili računa kod pregovora, ali partner je ne samo obećao da će zadržati postojeće, nego da će čak dignuti nivo uvjeta za radnike Luke Rijeka', pojasnio je Vukorepa.

>> Tanker Pomer napokon predan Uljanik plovidbi

Ovo nije prvi, ali jest najveći primjer javno-privatnog partnerstva u lukama. Primjer za koji se svi nadaju da neće ostati usamljen.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene