Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Babo izlazi van

Fikret Abdić na slobodi od ožujka 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za uvjetni otpust odlučilo je da Fikret Abdić izlazi na slobodu u ožujku 2012.

Povjerenstvo za uvjetni otpust u ponedjeljak navečer je više od tri sata zasjedalo u Puli i raspravljalo o tome hoće li uvjetno pustiti na slobodu Fikreta Abdića, koji u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Povjerenstvo niti sad, kao ni prije tri mjeseca, kada je također zasjedalo u Puli, nije svoju odluku obznanilo novinarima koji su čekali ispred pulskog zatvora. Povjerenstvo za uvjetni otpust čine dva člana Vrhovnog suda, te po jedan član državnog odvjetništva, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa te predsjednik suda pod čijom je ingerencijom zatvor u kojem osuđenik izdržava kaznu.

Kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić Jelenović, izrazila je zadovoljstvo odlukom Povjerenstva. Dodala je kako će se Fikret Abdić po izlasku iz zatvora ponovno vratiti poduzetništvu te kako joj je jutros telefonski poručio da se njegov svijet zove Agrokomerc te kako živi u svome svijetu. Pred pulskim zatvorom u znak potpore Fikretu Abdiću su bili i članovi Demokratske narodne zajednice iz BiH predvođeni predsjednikom Rifatom Dolićem.

Inače, obitelj Fikreta Abdića imala je pritužbe zato što od rujna nije izlazio na vikende i nije išao u grad, a obitelj nije uspjela dobiti ni posjetu bez nadzora, te su u vezi s tim zatražili zaštitu pučkog pravobranitelja.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je da je od Zatvora u Puli dobio dva odgovora tijekom studenog koji se odnose na predstavke obitelji Abdić. Iz odgovora proizlazi da izvanzatvorske pogodnosti nisu utvrđene, tj. da Abdiću nije odobren zahtjev o puštanju u mjesto uz posjetitelja, a da je upravitelj tako odlučio vođen sigurnosnom procjenom policijskog USKOK-a, kazao je Malčić, dodajući da je o tome 9. prosinca dopisom obavijestio obitelj Abdić uz savjet da se jave nadležnom sucu izvršenja.

U ponedjeljak prije sjednice Povjerenstva, predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec je na pitanje je li točna pritužba obitelji da on kao sudac izvršenja Abdića nikada nije posjetio u zatvoru, odgovorio da on nije jedini sudac izvršenja, te da je točno samo to da se redovito jednom godišnje organizira obilazak zatvora s posjetom svim zatvorenicima, a ako zatvorenik traži razgovor organizira se i razgovor.

Fikret Abdić je na karlovačkom Županijskom sudu u srpnju 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Abdiću, državljanin BiH i Republike Hrvatske, puna kazna trajala bi do 6. lipnja 2016. godine.  (Hina)

Pročitajte i ovo Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici Rotacijska garaža u Puli - 4 Naš proizvod Ovo je prva rotacijska garaža u Hrvatskoj: Pogledajte koliko će stajati parking

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene