Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 18. do 21. lipnja

Festival paške čipke - najljepša umjetnost šivanja ženskim rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni V. festival paške čipke održava se od 18. – 21. lipnja 2014. godine.

Međunarodni V. festival paške čipke održava se od 18. – 21. lipnja 2014. godine, a grad Pag poziva sve zainteresirane na putovanje kroz vrijeme, kroz ljubav i najfiniji ručni rad ikada urađen ženskom rukom. Najatraktivnije modele paške čipke, na modnoj reviji Nanin ormarun nosit će i operna diva Sandra Bagarić, koja će svojim koncertom i zatvoriti ovaj renomirani, međunarodni festival. Ponos grada Paga, nematerijalna kulturna baština UNESCO-a, kulturno dobro Hrvatske – paška čipka – poznata je i kao čipka koja u sebi nosi duh renesanse, luksuznih balova i mondenih ljetovališta Venecije, Marije Terezije Austrijske – prve i jedine žene koja je vladala Habsburškom monarhijom i jedina je čipka koja se prenosi samo usmenim putem – s majki na kćeri.

Pročitajte i ovo Provjereno - osuđeni pedofil na slobodi - 5 čak se bio i zaposlio Umjesto iza rešetaka, osuđeni pedofil živio slobodno i opet ponovio kazneno djelo - Provjereno donosi priču o višestruko osuđenom silovatelju maloljetnika Hamasovci su napad počeli na glazbenom festivalu prvi dan sukoba Manekenka preživjela masakr, skrivala se ispod mrtvog dečka: "Činili su užasne stvari. Bio je to ruski rulet"

Paška čipka u Rusiji postala pravi hit!

Pokrovitelj festivala je predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović, a organizatori su Turistička zajednica grada Paga, Društvo paških čipkarica Frane Budak i grad Pag. Svečana ceremonija samog festivala započet će u 19:00 sati, 18. lipnja 2014. godine u Kneževu dvoru pozdravnim govorom gradonačelnika Željka Maržića, te otvaranjem za javnost izložbi kako paške, tako i čipke zemalja prijatelja iz cijele Europe. Drugog dana festivala, s početkom u 10:00 sati, u hotelu Meridijan, održat će se i okrugli stol na temu: Paška čipka – jučer, danas, sutra, a o razvoju i utjecaju paške čipke na gospodarstvo i turističku ponudu grada Paga, školovanju čipkarica, perspektivi paške čipke i privlačenju mladih generacija govorit će dr. sc. Božena Krce Miočić (Odjel za informatologiju i komunikologiju, Sveučilište u Zadru), mr. sc. Maja Obad i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu gđa Nerina Eckhel. Turisti i posjetitelji Festivala moći će uživati u sajmu otočkih proizvoda, turnirima u briškuli i trešeti te tomboli, a 19. lipnja od 20:30h moći će se prošetati kroz povijest tokom programa Paška ulica koji će prikazati način života koji je u gradu Pagu odavno isčeznuo. Sudionici će biti svečano obučeni u odjeću koju su nosili njihovi preci prije 100 godina, žene će šiti čipku pod lampama, a muškarci će na ulici kartati trešetu; igrat će se tombola, pretakat će se vino i cijela će ulica živjeti davno zaboravljenim životom.

Festival paške čipke posjetilo 7.000 ljudi



U najglamuroznijem dijelu festivala, modnoj reviji Nanin ormarun, 20. lipnja, sudjelovat će modeli butika Etno Mara i Mirjane Tkalčec, a predstavit će pašku čipku u odjeći, dok će najatraktivnije modele te večeri nositi šarmantna operna pjevačica, Sandra Bagarić. Kraj večeri obilježit će koncert ženske klape Peružini Pag. Posjetitelji će imati prilike vidjeti i najelitnijeg predstavnika hrvatskog čipkarstva u svijetu – ženski sako sašiven od paške čipke, čipkarice Mirjane Tkalčec, koja je u svoj rad uložila čak 10 sati šivanja dnevno kroz dugih 5 godina. Paška čipka, počela se za crkveno ruho šivati još prije 600 godina, a poznata je i kao bijelo zlato grada Paga. Sestre benediktinke iz samostana sv. Margarite bile su glavni pokretač čipkarstva i škole čipke u gradu.

Danas se u samostanu čuva zbirka s više od 120 eksponata čipke, koju benediktinke skupljaju više od 150 godina. Sve ove primjerke i još mnoge druge, prisutni će u tri dana trajanja festivala, moći razgledati na nekoliko različitih povijesnih lokacija poput samog samostana, Crkve Marijina uznesenja, Crkve Svetog Jurja, Kneževog dvora, Crkve svete Trojice i ulice Sv. Marije.

Izložbe su otvorene svakim danom festivala od 9:00 do 13:00 sati ujutro te od 16:00 do 20:00 sati popodne. Zadnjeg dana festivala Paške čipke održat će se koncert Sandre Bagarić, s početkom u 21:30 sati, u atriju Kneževa dvora, a polaznicama Čipkarske škole pri srednjoj školi Bartula Kašića bit će dodijeljene diplome za uspješno završenu školsku godinu 2013/2014. Čipkarska škola utemeljena je nakon što su 1994. godine u Pag 1994. stigle kustosice Etnografskog muzeja u Zagrebu kako bi pripremile izložbu paške čipke - Vesna Zorić i Nerina Eckhel. Paška čipka svakako je jedan od najvrjednijih suvenira grada Paga, a ukoliko još niste upoznati s paškim bijelim zlatom, svakako je vrijeme da se upoznate s jednom od najljepših i najvrjednijih čipki. Prvi je puta predstavljena na izložbi 1880. godine, a galerijski postav u gradu Pagu svakog ljeta razgleda na tisuće turista, dok se eksponati iz galerije prikazuju na raznim svjetskim manifestacijama, osvajajući brojna priznanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene