Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ferenčak ipak neće u zatvor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najbližih suradnika Radimira Čačića, Srećko Ferenčak, čini se, ipak neće u zatvor.

Nakon sedam godina istraga i sudovanja oko afere Nanbudo Vrhovni je sud ukinuo osuđujuću presudu za malverzacije gradskim zemljištem i nižem sudu naložio novi postupak. Ferenčakova presuda izazvala je prije nekoliko mjeseci i pravi politički skandal - Vlada je zbog nje, pod pritiskom javnosti, odustala od namjere da ga imenuje u Nadzorni odbor Janafa.

Pročitajte i ovo Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića Ivan Turudić Sve se provjerava Stigao odgovor Vrhovnog suda o Turudiću: Hoće li pokrenuti stegovni postupak?

'Kod njega se vratila vjera u pošteno i pravično suđenje jer ga je prvostupanjska presuda izrazito pogodila', rekao je Rajko Mlinarić, odvjetnik Srećka Ferenčaka.

>> Ukinuta presuda Ferenčaku, ponavlja se suđenje

Niži sud 2010. proglasio je Ferenčaka krivim jer na zemljištu jeftino prepuštenom njegovom Nanbudo institutu nije nastao trening centar za djecu s invaliditetom već ga je Ferenčak s Petrom Turkovićem skupo prodao jednom trgovačkom lancu. Protupravno je svaki od njih po mišljenju nižeg suda zgrnuo gotovo pet milijuna kuna. Vrhovni sud ne smatra tako.

Premda se obojica optuženika neosnovano žale zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, u pravu su kada tvrde da je činjenično stanje za sada pogrešno utvrđeno. Nepouzdan je zaključak o visini pribavljene imovinske korist, pa je trebalo prvostupanjsku presudu ukinuti i vratiti sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Traži se nova procjena moguće štete.

'Treba ugraditi cijenu kapitala i vrijednosti kapitala kroz to vrijeme i napraviti okamaćivanje u krajnjem slučaju od 1996 do 2001. godine i vidjeti je li riječ o ekvivalentnom i istom iznosu', kaže Mlinarić.

'To je pokazao vještak koji je u našem vještačenju izvještačio i nalaz smo dali u sudski spis, znači on je već sastavni dio sudskog spisa. Nema kaznenog djela', rekao je Mlinarić. Ako to na ponovljenom suđenju pokaže i neovisno vještačenje Srećku Ferenčaku sud će ukinuti već izrečenu minimalnu kaznu od jedne godine zatvora.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene