Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fehir sutra u ulozi krunskog svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krunoslav Fehir sutra bi na zagrebačkom Županijskom sudu trebao dati iskaz u svojstvu krunskog svjedoka u tzv. slučaju garaža, a očekuje se da će iz osječkog zatvora doći i Branimir Glavaš koji je u tom slučaju osumnjičen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić kazao je da je istražni sudac Zdenko Posavec dozvolio dolazak Glavaša na saslušanje Fehira te da njegovog branjenika jedino zdravstvene tegobe mogu spriječiti u dolasku na zagrebački sud.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Svjedok Zakanji: Fehir je mali ubojica Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Zaštičeni svjedok svjedočio šest sati

Madunić je ocijenio da su svi dosadašnji Fehirovi iskazi upitni i kontradiktorni jer je svaki puta imao drugu priču.

Sudac Posavec Hini je danas izjavio da nema potvrdu da je Fehir primio poziv za saslušanje i da će doći na sud.

Fehir je u tzv. slučaju garaža također osumnjičen, no početkom travnja je, na zahtjev glavnog državnog odvjetnika, od suda dobio status krunskog svjedoka protiv kojega tužiteljstvo može odustati od kaznenog progona. 

Zbog promjene statusa iz osumnjičenika u krunskog svjedoka njegovi raniji iskazi ne mogu se koristiti u postupku i moraju se izdvojiti iz spisa.

Fehir je kao osumnjičenik u lipnju prošle godine pred sucem Posavcem priznao da je kao pripadnik I. osječke bojne pucao u jednog zarobljenika, mučio ga i natjerao da popije kiselinu iz akumulatora, zbog čega je zarobljenik i umro. Glavaša je tada optužio kao nalogodavca.

Fehir je za razliku od Glavaša od početka istrage na slobodi, a tužiteljstvo nije ni tražilo njegovo pritvaranje.

Nezavisni saborski zastupnik Glavaš je od 17. travnja u pritvoru osječkog zatvora, gdje čeka početak suđenja u tzv. slučaju selotejp u kojemu ga se, uz još šestero optuženika, tereti za ubojstvo deset srpskih civila i jedan pokušaj ubojstva na obali Drave 1991.

Glavaševi odvjetnici danas su Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Osijeku podnijeli prigovor na tu optužnicu.

Glavašev branitelj Dražen Matijević kazao je kako se prigovor prije svega odnosi na podizanje optužnice koja je, kako tvrdi, u suprotnosti s rezultatima istrage u kojoj nitko od 147 ispitanih svjedoka ne tereti Glavaša.

Ustavnom sudu danas je upućena i žalba na određivanje pritvora Glavašu u kojoj se, između ostalog, navodi da je osječki sud prije donošenja odluke o pritvoru morao o tome zatražiti odobrenje Hrvatskog sabora.

"Budući da to nije učinjeno povrijeđen je Ustav RH te ustavna prava zastupnika Glavaša", zaključio je Madunić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene