Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fehir od osumnjičenika postao krunski svjedok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krunoslav Fehir dobio je status krunskog svjedoka u tzv. slučaju garaža u kojemu je, uz Branimira Glavaša, bio osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991.

Promjenu Fehirova statusa iz osumnjičenika u krunskog svjedoka zatražio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a odluku je prije desetak dana donijelo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, potvrdio je glasnogovornik tog suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Branimiru Glavašu Svjedok Zakanji: Fehir je mali ubojica Slika nije dostupna Slučaj "garaža": Svjedok tužiteljstva tvrdi da se ne sjeća ubojstva Čedomira Vučkovića

Fehir bi uskoro trebao u novoj ulozi svjedočiti pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem koji ga je početkom istrage, lani u lipnju, saslušao u svojstvu osumnjičenika. Iskazi koje je dao kao osumnjičenik moraju se izdvojiti iz spisa te se kao i drugi dokazi za koje se iz iskaza saznalo ne mogu koristiti u kaznenom postupku.

U Državnom odvjetništvu RH (DORH) danas nisu željeli ništa reći o promjeni Fehirova statusa.

- Ovo je znak slabosti tužiteljstva. Očito je da nemaju valjanih
dokaza jer inače ne bi davali status krunskog svjedoka osobi koja je priznala da je do smrti batinala zatvorenike i koja je u nekoliko navrata mijenjala iskaz, ocijenio je, pak, jedan od Glavaševih odvjetnika Ante Madunić.

Glasnogovornik zagrebačkog suda objasnio je da je promjenu Fehirovog statusa tužiteljstvu omogućio Zakon o USKOK-u na koji se poziva Zakon o kaznenom postupku.

Prema Zakonu o USKOK-u krunski svjedok mora potpisati izjavu kojom se obvezuje da će u svom svjedočenju iznijeti istinu. Ispoštuje li krunski svjedok dogovor s tužiteljstvom glavni državni odvjetnik najkasnije do pravomoćne presude mora protiv njega odbaciti kaznenu prijavu. No, ako svjedok ne iznese sve činjenice, dade lažni iskaz ili počini neko novo teže kazneno djelo protiv njega se može nastaviti kazneni postupak.

Fehira je tužiteljstvo teretilo da je kao pripadnik I. osječke bojne pucao u jednog zarobljenika, mučio ga i natjerao da popije kiselinu iz akumulatora, zbog čega je zarobljenik i umro. On je u istrazi taj zločin priznao, a na osnovu njegovih izjava o navodnoj umiješanosti Branimira Glavaša u ubojstva srpskih civila tužiteljstvo je među ostalim i pokrenulo kazneni progon o "slučaju garaža", odnosno mučenjima i ubojstvima osječkih civila srpske nacionalnosti 1991. u garažama osječkog Sekretarijata za narodnu obranu kojemu je tada na
čelu bio Glavaš.

Fehir je za razliku od Glavaša od početka istrage na slobodi, a tužiteljstvo nije ni tražilo njegovo pritvaranje.

Nakon saslušanja Fehir je lani rekao da se nakon davanja iskaza na sudu osjeća bolje, no da će biti još bolje kad se žrtvama ispriča i "njegov nalogodavac Glavaš".

Njegov branitelj Anto Nobilo tada je izjavio da je žaljenje i kajanje osnovni motiv zbog čega je Fehir i progovorio o događajima te ocijenio da postoji zakonska mogućnost da njegov branjenik bude svjedok pokajnik.

Glavaš je inače u srpnju prošle godine protiv Fehira podnio kaznenu prijavu za kazneno djelo ratnog zločina protiv civila koje, kako je rekao, nije obuhvaćeno "slučajem garaža".

Protiv Glavaša i još šestero okrivljenika danas je u Osijeku
podignuta optužnica za tzv. slučaj selotejp, odnosno ubojstva deset civila na obali Drave 1991.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene